Minilex - Lakipuhelin

Irtaimet esineet ovat niitä, jotka eivät ole kiinteitä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Esineiden toinen ryhmä ovat irtaimet esineet. Irtaimeksi voidaan lukea kaikki esineet, jotka eivät ole kiinteitä esineitä. Muun muassa eläinkin voidaan katsoa tietyssä mielessä irtaimeksi esineeksi. Irtaimen laajempaan ryhmään eli tavanomaisiin esineisiin kuuluvat kaikki paitsi arvopaperit, rekisteröitävät irtaimet esineet ja toisen maalla olevat rakennukset, joita siten kutsutaan ei-tavanomaisiksi irtaimiksi esineiksi.

Arvopaperi on asiakirja tai arvo-osuus, joka on arvopaperikaupan kohteena. Yleisimpiä arvopapereita ovat esimerkiksi osakkeet, shekit ja velkakirjat. Arvopaperi on muun muassa siinä mielessä ei-tavanomainen esine, että paperilla itsellään ei ole esineoikeudellista arvoa, vaan arvon muodostaa paperista ilmenevä oikeus. Arvopaperin haltija voi siis paperin perusteella vaatia suoritusta itselleen.

Tavanomaisesta irtaimesta esineestä arvopaperin myös erottaa se, että esimerkiksi varastetun arvopaperin saanut ostaja saa pitää sen, mikäli hän oli vilpittömässä mielessä. Hän siis saa saantosuojaa toisin kuin tavanomaisten reaaliesineiden oikeat omistajat. Arvopapereista pidetään kirjausta arvo-osuusjärjestelmässä, jota pitää yllä arvopaperikeskus.

Ei-tavanomaiset irtaimet esineet, jotka tulee rekisteröidä, ovat alukset, ilma-alukset ja ajoneuvot. Lainsäädäntö edellyttää rekisteröintiä muun muassa hallinnollisen valvonnan ja verotuksen toimittamisen vuoksi. Rekisteriin merkitään myös kirjaukset kyseisten esineiden omistajista.

Kolmas ei-tavanomaisten esineiden ryhmä ovat toisen maalla olevat rakennukset. Tällainen rakennus on kysymyksessä silloin, kun sen omistusoikeus kuuluu jollekin muulle kuin kiinteistön omistajalle. Rakennus ei muutenkaan ole tavanomaisessa mielessä irtain esine, sillä se on yleensä vaikeasti liikutettavissa. Oikeusperusteen pystyttää rakennus toisen omistamalle kiinteistölle muodostaa kiinteistönomistajan ja rakennuksen omistajan muodostama sopimus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa