Minilex - Lakipuhelin

Ikäihmisten edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuin voi määrätä edunvalvojan täysi-ikäiselle, joka sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi on kykenemätön valvomaan etuaan taikka huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa eivätkä tule asianmukaisesti hoidetuiksi muulla tavoin, esimerkiksi lähiomaisten avulla. Edunvalvojan tehtävä voidaan rajoittaa koskemaan määrättyä oikeustointa, asiaa tai omaisuutta, esimerkiksi raha-asioita. Edunvalvojan määrääminen ei rajoita päämiehen toimintakelpoisuutta. Edunvalvoja määrätään siis vain henkilön tueksi. Myös maistraatti voi määrätä edunvalvojan henkilölle, joka on edunvalvonnan tarpeessa. Edellytyksenä edunvalvojan määräämiselle on tällöin, että se, jonka etua olisi valvottava, kykenee ymmärtämään asian merkityksen ja että hän pyytää tiettyä henkilöä, yleensä lähisukulaista, määrättäväksi edunvalvojakseen. 

Pelkkä vanheneminen sinänsä heikentää ihmisen toimintakykyä. Luonnollisen ikääntymisen lisäksi vanhentumiseen liittyvät sairaudet ja niiden oireet, esimerkiksi dementia, johtavat avun tarpeeseen. Edunvalvontamuotoa valittaessa on käytettävä mahdollisimman lievää keinoa päämiehen itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Päämiehen kelpoisuuteen ei puututa, ellei se ole aivan välttämätöntä. Autonomia säilytetään mahdollisimman laajasti. Vaikea tilanne on edessä, kun vanhus on oletettavasti pysyvästi laitoshoidossa, ja hänen etunsa vaatisi omakotitalokiinteistön tai asunto-osakkeiden myymistä, mutta vanhus kieltää myymisen. Ensinnäkin edunvalvoja tarvitsee kiinteän omaisuuden tai asunto-osakkeiden luovuttamiseen maistraatin luvan. Pääsääntönä on, että maistraatin on kuultava päämiestä edunvalvojan tekemän lupahakemuksen johdosta. Myös päämiestä, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu, on kuultava. Se, että päämiestä ei voisi tämän ymmärtämättömyyden tai terveydentilan vuoksi kuulla, on viime kädessä selvitettävä lääkärintodistuksin.

Edunvalvojan sijaan paras ratkaisu yleensä olisi se, että lähisukulaiset hoitaisivat vanhuksen asioita. Tästä olisi hyvä myös sopia kirjallisesti. Kun vanhuksella on virallinen edunvalvoja, esimerkiksi suurten hankintojen tekeminen on monimutkaista. Virallisilla edunvalvojilla on myös usein paljon asiakkaita, eikä heillä välttämättä ole riittävästi aikaa paneutua juuri tietyn ihmisen asioihin. Ikääntyvän ihmisen olisi siten järkevä tehdä edunvalvontavaltuutus, jolla hän itse etukäteen saa määrätä asioidensa hoidon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]