Minilex - Lakipuhelin

Henkilöyhtiössä yhtiömies maksaa veroa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilöyhtiöitä ovat avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö. Näiden yhtiömuotojen verotus poikkeaa huomattavasti esimerkiksi osakeyhtiön verotuksesta. Osakeyhtiö on itsenäinen verovelvollinen, kun taas henkilöyhtiöissä elinkeinotoiminnan tulos verotetaan yhtiömiesten tulona.

Tulolähteet

Henkilöyhtiö ei ole erillinen verovelvollinen. Verotuksen näkökulmasta se on vain eräänlainen laskentayksikkö, jossa tulon määrä lasketaan eri tulolähteittäin. Tulolähteitä ovat:

  • Elinkeinotoiminnan tulolähde
  • Maatalouden tulolähde
  • Henkilökohtainen tulolähde

Jokaisesta tulolähteestä lasketaan tulos. Tämä tapahtuu vähentämällä tuotoista kulut. Jos tulos on negatiivinen, vahvistetaan kyseisen tulolähteen tappio. Vahvistettua tappiota ei voi vähentää toisen tulolähteen voitosta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Tilikauden tulos jaetaan siis yhtiömiehille verotettavaksi. Elinkeinotoiminnan ja maatalouden tulolähteen tulo-osuudet jaetaan ansiotulo- ja pääomatulo-osuuteen. Sen sijaan henkilökohtaisen tulolähteen tulo on aina kokonaan yhtiömiehen pääomatuloa.

Jako ansiotuloon ja pääomatuloon tapahtuu siten, että ensin lasketaan tulolähteen pääomatulo-osuuden määrä. Pääomatulona verotetaan se määrä, joka vastaa 20 prosenttia verovuotta edeltäneen verovuoden päättymishetken tulolähteen yhtiömieskohtaista nettovarallisuutta. Pääomatulo-osuuden jälkeen jäljelle jäänyt osa on ansiotuloa.

Pääomatulot verotetaan pääomatuloverokannan mukaan. Pääomatuloverokanta on 30 %. Jos kuitenkin pääomatuloja on yli 30 000 euroa, on veroprosentti 34 %. Ansiotulot verotetaan yhtiömiehen muiden ansiotulojen kanssa progressiivisen veroasteikon mukaisesti. Yhtiömieskohtaiset vähennykset yhtiömiehen tulo-osuudesta ovat joissakin tilanteissa mahdollista. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa