Minilex - Lakipuhelin

Hankintameno-olettama perintöverotuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laskettaessa omaisuuden luovutuksesta saatua voittoa eli luovutusvoittoa, saadusta luovutushinnasta vähennetään voiton hankkimisesta johtuneiden menojen sekä poistamatta olevan hankintamenon yhteismäärä. Luovutusvoiton määrä voidaan laskea kahdella tavalla: todellisen hankintamenon ja voiton hankkimisesta johtuneiden menojen yhteismäärän mukaan taikka hankimeno-olettamaa käyttäen. Näistä kahdesta tavasta valitaan jompikumpi käytettäväksi.

Kun myyty omaisuus on saatu perintönä, omaisuuden hankintamenoksi katsotaan perintöverotuksessa vahvistettu verotusarvo. Tämä edellyttää sitä, että perintöverotus on toimitettuna. Näin ollen saadusta luovutushinnasta vähennetään hankintamenona perintöverotuksessa vahvistettu verotusarvo ja tämän lisäksi voiton hankkimisesta johtuneet menot.

Toisessa vaihtoehtoisessa tavassa luovutushinnasta vähennetään hankintameno-olettama. Saadusta luovutushinnasta vähennetään aina 20%. Mikäli luovutettu omaisuus on ollut luovuttajan omistuksessa vähintään 10 vuotta, vähennetään luovutushinnasta 40%. Kun tämä hankintameno-olettama on vähennetty luovutushinnasta, saadaan luovutusvoiton osuus. Oikeus hankintameno-olettaman käyttämiseen on luonnollisilla henkilöillä eli yksityishenkilöillä, kotimaisilla kuolinpesillä sekä yhteisetuuksilla. Hankintameno-olettamaa käytetään, jos sen käyttö muodostuu verovelvolliselle edullisemmaksi. 

Lisäkysymyksien suhteen kannattaa kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa