Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeuden huomioon ottaminen perintöverotuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeus tarkoittaa oikeutta käyttää omaisuutta sekä nauttia omaisuudesta saatavasta tuotosta. Hallintaoikeus voi saada kahdella eri tavalla. Ensinnäkin leski voi vetoa perintökaaren 3:1a2:n mukaiseen oikeuteensa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon. Toiseksi hallintaoikeus voi saada kuka tahansa testamentin perusteella.

Vaikka hallintaoikeus perittävän omaisuuteen menee jollekin muulle, omistusoikeus omaisuuteen siirtyy kuitenkin heti perillisille. Hallintaoikeudesta huolimatta omistusoikeuden saaville perillisille määrätään perintövero heti perittävän kuoltua. Perintöveroa ei kuitenkaan määrätä hallintaoikeudesta.

Omistusoikeuden saajat eivät saa ilman hallintaoikeuden saajan suostumusta myydä tai lahjoittaa sellaista omaisuutta, johon hallintaoikeus kohdistuu. Hallintaoikeuden pidättäminen rajoittaa siis omistusoikeuden saajan oikeutta käyttää perintönä tai testamenttina saatua omaisuutta. Tämä otetaan huomioon perintöveroa määrättäessä siten, että hallintaoikeuden pääoma-arvo vähennetään perintöverotuksessa jäämistön arvosta. Tämä puolestaan pienentää perillisten ja testamentinsaajien perintöveroa.

Mikäli haluat tietää tarkemmin hallintaoikeudesta ja sen vaikutukset perintöverotukseen, voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme, jotka ovat apunasi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa