Minilex - Lakipuhelin

Esineen hallinta luo olettaman oikeudesta kohteeseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallinta on esineoikeuden havaittava puoli. Hallinta luo usein olettaman oikeudesta hallinnan kohteeseen ja merkitsee tosiasiallista valtasuhdetta esineeseen. Hallinta ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että hallitsija omistaisi esineen tai että esine olisi konkreettisesti hallitsijalla. Muun muassa näiden syiden vuoksi hallinnan sisältö vaihtelee.

On esimerkiksi omistajanhallintaa, käyttöoikeuden haltijan hallintaa tai panttioikeuden hallintaa. Henkilö voi hallita esinettä yksin tai yhdessä muiden kanssa (esineen yhteishallinta). Yhteishallinta voidaan jakaa niin, että jokaisella on oikeus hallita esinettä vapaasti tai toisaalta niin, että esinettä koskeviin toimiin voidaan ryhtyä vain yhdessä.

Karkeasti voidaan sanoa, että esine joko on tai ei ole hallinnan alaisena. Jälkimmäisessä tapauksessa esine voi olla esimerkiksi hylätty. Pääsääntöisesti hylätyn esineen saa sen löytäjä pitää. Tästä on kuitenkin poikkeuksia muun muassa ajoneuvojen ja laitoslöytöjen kohdalla. Se, että esineen ei välttämättä tarvitse olla konkreettisesti hallitsijalla, on mahdollista monissa tapauksissa. Irtainten kohdalla hallintaan voi riittää, että esine on haltijan valtapiirissä tai haltija muuten tietää, missä esine on. Kiinteistöjen kohdalla hallinta puolestaan merkitsee usein tosiasiallista valtasuhdetta kiinteistöön, ei välttämättä näkyvää fyysistä hallussapitoa.

Todistustaakka hallinnan osalta jakautuu niin, että esineen hallitsija katsotaan oikeaksi hallitsijaksi, ellei toisin todisteta tai saateta todennäköiseksi. Mikäli esineen hallinta menetetään oikeudetta, vahingon kärsijä voi nostaa hallinnanpalautuskanteen tuomioistuimessa. Hallinnan muu loukkaus (esimerkiksi luvaton käyttö) on myös säädetty laissa rangaistavaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa