Minilex - Lakipuhelin

Esineen ainesosat ja tarpeisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Esineen ainesosia ja tarpeistoa koskevat kysymykset tulevat esiin etenkin esineiden vaihdannassa. Esimerkiksi kiinteistön luovutuksessa sen ainesosat ja tarpeisto siirtyvät luonnollisesti luovutuksensaajan omistukseen. Päinvastaisesti kiinteistöön kuulumattomat esineet eivät vuorostaan siirry ostajalle. Mikäli kiinteistö ulosmitataan, sivullinen voi tehdä väitteen esineestä, jonka katsoo kuuluvan itselleen. Tällainen kanne voidaan ratkaista oikeudenkäynnissä täytäntöönpanoriitana.

Esineen ainesosaa on kaikki se, mistä esine muodostuu. Tarpeistoa puolestaan ovat pääesineestä erilliset kohteet, jotka ovat tähän taloudellisessa ja paikallisessa yhteydessä. Ainesosa- ja tarpeistosuhteen olemassaoloa arvioitaessa tulee ensinnä selvittää, onko sivuesineen ja pääesineen välillä liitossuhde. Suhde voi ilmetä fyysisenä tai siten, että sivuesineen käyttö palvelee pysyvästi pääesineen tarkoitusta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Toinen ainesosa- ja tarpeistosuhteen edellytys voi olla omistuksen yhteisyys eli sivuesineen tulee kuulua pääesineen omistajalle. Tämä ei kuitenkaan ole ehdoton edellytys ja oikeuskäytännössä onkin usein katsottu, että aineosa- ja tarpeistosuhde voi syntyä omistuksen yhteisyydestä huolimatta.

Siten onkin omistuksen yhteisyyden sijasta järkevämpää selvittää, kenen intressissä esine on liitetty kiinteistöön. Mikäli tämä on tapahtunut omistajan intressissä, on helpompi katsoa esineen ainesosa- ja tarpeistosuhteen syntyvän ja näin ollen esine on automaattisesti osana kiinteistön luovutusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa