Minilex - Lakipuhelin

Avoin yhtiö ja yksinkertainen kirjanpito

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Avoin yhtiö lukeutuu niiden oikeushenkilöiden joukkoon, jotka ovat toiminnastaan kirjanpitovelvollisia. Kirjanpitoa pidetään tilikausittain. Tilikausi on normaalisti 12 kuukautta.

Avoimen yhtiön on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtuma merkitään aina kahdelle eri tilille, joista toinen kertoo mihin raha on käytetty ja toinen symmetrisesti mistä raha on tullut, eli rahan käyttö ja rahan lähde. Laki sallii yksinkertaisen kirjanpidon käytön vain yksityishenkilöille, jotka harjoittavat ammatti- tai liiketoimintaa. Yksinkertaisessa kirjanpidossa liiketapahtumat kirjataan vain yhdelle tilille.

Kirjanpidon tarkoituksena on pitää erillään yhtiön varat sen omistajien varoista. Kirjanpito perustuu avoimen yhtiön kuitteihin ja tositteisiin. Kirjanpidon avulla avoin yhtiö tekee myös muun muassa veroilmoitukset. Yhtiön verotus perustuukin luotettavaan ja huolella laadittuun kirjanpitoon. Kahdenkertaisen kirjanpidon avulla laaditaan niin ikään tilikauden tuloslaskelma ja tase.

Mikäli sinulla heräsi lisäkysymyksiä henkilöyhtiöistä taikka tarvitset oikeudellista neuvontaa, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. 


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »