Minilex - Lakipuhelin

Avoin yhtiö ei saa harjoittaa yksinkertaista kirjanpitoa

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Avoin yhtiö on lain mukaan kirjanpitovelvollinen. Avoimen yhtiön on kuitenkin lain mukaan harjoitettava kahdenkertaista kirjanpitoa – ei yksinkertaista. Yksinkertaisesta kirjanpidosta poiketen avoimen yhtiön kirjanpito perustuu kahdenkertaisuuden mukaisesti siihen, että jokaisesta liiketapahtumasta kirjataan se, mistä raha on saatu ja mihin rahaa on käytetty.

Niin yksin- kuin kahdenkertaisen kirjanpidon perustana ovat liiketapahtuman todentavat tositteet ja kuitit. Tositteet on päivättävä ja numeroitava tai vastaavalla tavalla yksilöitävä.

Kirjanpito perustuu tilikauteen. Kahdenkertaista kirjanpitoa pitävässä avoimessa yhtiössä tilikausi voi olla kalenterivuosi (12 kuukautta) tai tätä lyhyempi tai pidempi, mutta kuitenkin enintään 18 kuukautta. Kalenterivuodesta poikkeava tilikausi voi tulla avoimen yhtiön kohdalla kyseeseen silloin, kun liiketoimintaa aloitetaan, lopetetaan tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutetaan.

Avoimen yhtiön liiketoimintaa koskeva kirjanpito tulee säilyttää huolellisesti eikä sen sisältöä saa muuttaa tai poistaa sen jälkeen, kun tilinpäätös on laadittu.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »