Minilex - Lakipuhelin

Avoimen yhtiön vastuunalainen yhtiömies

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoin yhtiö muodostuu kahdesta tai useammasta yhtiömiehestä, jotka harjoittavat yhtiösopimuksen perusteella elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Avoimen yhtiön vastuunalaisella yhtiömiehellä tarkoitetaan sitä, että yhtiömiehet ovat henkilökohtaisessa vastuussa yhtiön velvoitteista ja sitoumuksista. Yhtiön velka on vastuunalaisen yhtiömiehen velkaa. Tämä erottaa avoimen yhtiön muista yhtiömuodoista.

Avoimen yhtiön vastuunalainen yhtiömies vastaa yhtiön veloista niiden täyteen määrään saakka eikä sillä ole merkitystä, kuinka velat ovat syntyneet. Rahavelan lisäksi vastuunalainen yhtiömies saattaa joutua vastuuseen muunkinlaisesta velvoitteesta, kuten esimerkiksi palvelun suorittamisesta. Yhtiön velvoite on samalla yhtiömiehen velvoite.

Avoimen yhtiön vastuunalainen yhtiömies vastaa yhtiön velasta kaikella omaisuudellaan. Tämä tarkoittaa yhtiön toiminnassa käytettävän omaisuuden lisäksi myös yhtiömiehen yksityistaloudessaan käyttämää omaisuutta. Yhtiömies voi näin ollen joutua esimerkiksi myymään henkilökohtaista omaisuuttaan yhtiön velkojen maksamiseksi. Velkoja voi velkoa yhtiöltä olevaa saatavaansa suoraan yhtiömieheltä.

Kun vastuunalainen yhtiömies liittyy avoimeen yhtiöön, syntyy hänelle samalla vastuu niistä velvoitteista, jotka yhtiöllä jo oli hänen siihen liittyessä. Yhtiömies voi luonnollisesti erota avoimesta yhtiöstä. Eroamisen jälkeen hän on vastuussa sellaisista yhtiön velvoitteista, jotka ovat syntyneet ennen eron merkitsemistä kaupparekisteriin ja sen kuuluttamista. Jos velkoja on kuitenkin tiennyt, että yhtiömies on eronnut avoimesta yhtiöstä ennen velvoitteen syntymistä, ei yhtiömies ole vastuussa kyseisestä velvoitteesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa