Minilex - Lakipuhelin

Avoimen yhtiön tilintarkastaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoimeen yhtiöön voidaan valita tilintarkastaja, joka on avoimen yhtiön yhtiömiehistä riippumaton henkilö. Tilintarkastusvelvollisuuteen vaikuttaa yhtiön toiminnan laatu. Tilintarkastaja voidaan tämän vuoksi jättää valitsematta joissakin tilanteissa.

Tilintarkastajan tehtävänä on avoimen yhtiön kirjanpidon, tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja hallinnon tarkastus. Tilintarkastajan tulee antaa jokaiselta tilikaudelta tilintarkastuskertomus, joka on päivätty ja allekirjoitettu. Hänen tulee antaa tilintarkastuskertomuksessa lausunto siitä, antavatko tilinpäätös ja toimintakertomus noudatetun tilinpäätössäännöstön mukaisesti oikeat ja riittävät tiedot yhteisön tai säätiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta sekä siitä, ovatko tilikauden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedot ristiriidattomia. Tilintarkastajan on huomautettava tilintarkastuskertomuksessa, mikäli yhtiömies on syyllistynyt tekoon tai laiminlyöntiin, josta saattaa mahdollisesti seurata vahingonkorvausvelvollisuus, tai yhtiömies on muutoin rikkonut esimerkiksi yhtiösopimusta.

Tilintarkastaja voi olla joko luonnollinen henkilö eli tavallinen yksittäinen ihminen, joka on hyväksytty tilintarkastajaksi tai tilintarkastusyhteisö. Yhtiöön tulee valita ainakin yksi varatilintarkastaja, mikäli yhtiössä on vain yksi tilintarkastaja, eikä tämä ole tilintarkastusyhteisö. Tilintarkastajana ei voi toimia henkilö, jolle on määrätty edunvalvoja. Tilintarkastajaksi ei voida valita myöskään sellaista henkilöä, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu tai joka on vajaavaltainen. Tilintarkastajana toimiva henkilö ei saa olla myöskään konkurssissa tai liiketoimintakiellossa.

Avoimen yhtiön tilintarkastaja tarkastaa siis yhtiön kirjanpidon, tilinpäätöksen, toimintakertomuksen sekä hallinnon. Avoimen yhtiön tilintarkastajaan liittyvistä asioista kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa