Minilex - Lakipuhelin

Asunnon myynti perintöverotuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintövero maksetaan asunnon käyvästä arvosta. Mikäli asunto myydään perintöverotuksessa vahvistettua arvoa suuremmalla hinnalla, myyjät voivat joutua maksamaan luovutusvoittoveroa ylimenevältä osalta.

Luovutusvoittoa verotetaan yleensä ankarammin kuin perintöä. Luovutusvoittoveron prosentti on 30 alle 30.000 euron voitoissa ja 34 ylimenevältä osin. Vastaavasti, perintöveroprosentti on 1 veroluokkaan kuuluville, kuten esim. rintaperillisille, 7-19 %, ja 2 veroluokkaan kuuluville, kuten esim. sisaruksille, 19-33 %.

Jos asunto on tarkoitus myydä, kannattaa se pyrkiä arvostamaan perunkirjoituksessa käypään arvoonsa, koska usein asunto myydään perukirjaan merkittyä arvoa suuremmalla hinnalla. Tällöin luovutusvoittoveroa ei tule kuin ehkä erotukselle myyntihinnan ja perintöverotettavan arvon välillä.

Mikäli asunto myydään pian perintöverotuksen toimittamisen jälkeen, voidaan perintöverotusta pyytää oikaistavaksi tämän osalta. Tällöin asunnosta saatua kauppahintaa käytetään sen käypänä arvona perintöverotuksessa. Kauppahinnasta ei kuitenkaan saa vähentää kiinteistönvälittäjän palkkiota tai muita myyntikuluja. Jos asunto myydään perukirjaan merkittyä arvoa suuremmalla hinnalla, perintöveron määrä nousee. Vastaavasti voidaan alentaa perintöverotusarvoa ja saada perintöveron palautusta, jos asunto myydään perukirjaan merkittyä arvoa alemmalla hinnalla.

Huomioitavaa on, että luovutusvoittoveroa ei aina joudu maksamaan. Toimittamalla ositus ennen myyntiä voi olla mahdollista välttää luovutusvoittovero kokonaisuudessaan. Näissä tapauksissa ei tietysti kannattanee pyytää perintöverotusta oikaistavaksi.

Mikäli perintönä saadun asunnon myyntiin liittyvät asiat askarruttavat, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen, jotta asia tulee asianmukaisesti selvitetyksi ja hoidetuksi. Luovutusvoittoveron suhde perintöveroon käsitellään omassa artikkelissaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa