Minilex - Lakipuhelin

Voiko hedelmöityshoidossa syntyneiden lasten isyyttä kumota?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Voiko hedelmöityshoidossa syntyneiden lasten isyyttä kumota? Jos joku menee ja tunnustaa lasten isyyden. Niin voidaanko kannetta nostaa? Ja hedelmöityshoito on tehty avioparin omilla soluilla ja syntyy kaksoset.

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

hedelmöityshoidolla ei sinänsä ole suurta merkitystä asiassa. Onhan näet mahdollista, että lapsi on syntynyt eri miehen siittämänä, siis muuten kuin hedelmöityshoidon tuloksena. Niinpä tapaukseen sovelletaan samoja isyyslain sääntöjä kuin isyyden kumoamiseen muutenkin.

Tapauksessa äidin aviomiestä pidetään lähtökohtaisesti lapsen isänä isyyslain 3 §:n 3 momentin (kappaleen) perusteella. Isyys voidaan kumota joko maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä. Edellinen on menettelynä yksinkertaisempi, mutta vaatii äidin ja aviomiehen hyväksynnän (isyyslain 40, 18 ja 19 §).

Toinen vaihtoehto on isyyden kumoaminen tuomioistuimessa, mikä vaatii kanteen nostamista. Kanteen voi nostaa 15 täyttänyt lapsi, äiti, aviomies tai muu mies, joka pitää itseään lapsen isänä. Kuitenkin viimemainittu mies saa nostaa kanteen aviomiehen isyyden kumoamiseksi vain, jos lapsen syntyessä äiti ja aviomies asuivat erillään, jos kantajan ja lapsen välillä on perheyhteyteen rinnastettava suhde ja jos tuomioistuin pitää kannetta lapsen edun mukaisena (42 §). Laki siis suojaa sosiaalista vanhemmuutta: Jos biologinen isä ei ole siittämisen jälkeen ollut juuri tekemisissä lapsen kanssa, hänen ei anneta kumota aviomiehen isyyttä.

Aviomies ei voi nostaa kannetta isyytensä kumoamiseksi, jos hän on lapsen synnyttyä kirjallisesti ilmoittanut lapsen omakseen. Lisäksi edellytetään, että aviomies on ilmoitushetkellä tiennyt vaimonsa maanneen toisen miehen kanssa siittämisaikana. Kannetta ei voi nostaa myöskään lapsen äiti, joka on kirjallisesti hyväksynyt miehensä ilmoituksen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]