Minilex - Lakipuhelin

Vanhuksen määrääminen holhoukseen tai hoitolaitokseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Olen huolissani vanhan äitini kyvystä pärjätä omineen. Mitä vaadittaisiin siihen että hänet saataisiin laillisesti määrättyä asumaan joko perheemme kanssa tai hoitolaitoksessa? Hän itse ei ole halukas kumpaankaan vaihtoehtoon.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Aloite hoitopaikasta voi tulla ikäihmiseltä itseltään, lähiomaiselta tai kotihoidosta vastaavalta taholta. Laitoshoitoon hakeutuessa selvitetään aina hoidon tarve vanhuksen terveyden ja toimintakyvyn arvioinnilla. Hoitopaikasta päätettäessä myös vanhuksen ja omaisten mielipidettä kuunnellaan. Vanhuksen itsensä tulee allekirjoittaa hoitopaikkahakemus. Jos hän itse ei ole oikeustoimikelpoinen, omainen tai edunvalvoja allekirjoittaa hakemuksen. Jonot hoitopaikkoihin ovat kuitenkin pitkät, joten kotihoito on vanhuksille ensisijainen vaihtoehto, mikäli se on mahdollista.

Jos vanhus itse vastustaa kotihoitoa tai hoitokotiin menoa, voidaan vanhukselle hakea edunvalvojaa, mikäli hän ei kykene pitämään huolta itsestään ja asioistaan. Edunvalvoja voi päättää vanhuksen puolesta asettamisesta kotihoitoon tai hoitopaikkaan. Edunvalvojan määräämisen tai toimintakelpoisuuden rajoittamisen voi panna vireille holhousviranomainen, potilas itse, hänen edunvalvojansa, vanhempansa, aviopuolisonsa, lapsensa tai muu läheisensä.

Äitinne tapauksessa edunvalvojan hakeminen siis voisi tulla kysymykseen, jolloin kotihoitoon tai hoitopaikkaan määrääminen olisi mahdollista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]