Yksityishenkilö myy toiselle yksityishenkilölle tavaran, josta ostaja on saanut monipuolisesti sähköpostissa kuvia myyjältä ja vielä paikan päällä todennut tavaran olevan mieleinen. Ostotapahtuman jälkeen ostaja väittää tavaran olevan väärennös ja kertoo ottavansa yhteyden poliisiin jos kauppoja ei peruta.

Tästä seuraa kaksi kysymystä. Onko ostajalla perusteita kauppojen perumiseen?
Miten poliisi toteaa tavaran olevan väärennös (voiko myyjän lähettämiä kuvia käyttää todisteena vai tutkiiko poliisi tavaraa fyysisesti - vai miten tilanteessa toimitaan?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Koska kyse on kahden yksityisen henkilön välisestä kaupasta, sovelletaan tilanteeseen kuluttajansuojalain sijasta kauppalakia. Kauppalain 18 §:n mukaan tavarassa on virhe, jos se ei vastaa myyjän tavaran ominaisuuksista tai käytöstä antamia tietoja, joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan. Tämä pätee kauppalain 19 §:n mukaan myös myytäessä tavara ”sellaisena kuin se on” -tyyppisellä varaumalla. Esimerkiksi tavaran markkinointi arvostetun valmistajan aitona merkkituotteena voi vaikuttaa ratkaisevasti ostopäätöksen syntymiseen, eikä ostaja välttämättä olisi ko. tavaraa ostanut, jos olisi tiennyt sen väärennökseksi. Jos kaupan kohteena olleessa tavarassa katsotaan olevan kauppalain mukainen virhe, on ostajalla oikeus vaatia virheen korjaamista, uutta toimitusta tai hinnanalennusta taikka purkaa kauppa.

Se, miten väärennökseksi epäiltyä esinettä tutkitaan, riippuu täysin siitä, millainen esine on kyseessä. Esimerkiksi taidemaalauksen aitouden selvittäminen voi vaatia teknisten laboratoriotutkimusten suorittamista, kun taas merkkilaukun aitous saattaa selvitä tuotteeseen merkityn sarjanumeron perusteella suhteellisen helpostikin. Kömpelösti toteutettu väärennös voi toki olla varsin helposti todettavissa epäaidoksi paljain silmin havainnoitavien tuntomerkkienkin perusteella, jolloin esinettä ei välttämättä tarvitse erityisen perusteellisesti tutkia. Jos esine kuitenkin päällisin puolin on vakuuttava kopio aidosta vastaavasta esineestä, voi aitouden päätteleminen pelkästä valokuvasta olla mahdotonta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]