Työpaikkakiusaaminen kärjistyi lyhyessä määräaikaisessa työsuhteessa siihen että poistin kaikki sähköpostiviestini sis. Tekemäni tarjoukset yms. ja formatoin työpuhelimeni. Työnantaja uhkaa tehdä rikosilmoituksen jos teen ilmoituksen työpaikkakiusaamisesta. Kannattaako asian kanssa edetä?

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

34 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinun kannattaa ilman muuta edetä asian kanssa eli tehdä kiusaajiesi teoista rikosilmoitus. Kysymyksessä antamillasi tiedoilla en voi tarkalleen sanoa, mihin rikoksiin kiusaajasi ovat syyllistyneet, mutta työpaikkakiusaamisen seurauksena voi tyypillisesti tulla kyseeseen syytteet esimerkiksi
1. kunnianloukkauksesta,
2. yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä,
3. pakottamisesta,
4. laittomasta uhkauksesta,
5. vammantuottamuksesta, ja/tai
6. pahoinpitelystä.
Kysymyksesi perusteella uskon, että kiusaajasi ovat syyllistyneet useaan mainitsemistani vakavista rikoksista, sillä reagoit kiusaamiseen niin voimakkaasti (poistit mm. kaikki työpaikkaan liittyvät sähköpostit). Jos sinulla on kiusaamisesta todisteita, kuten esimerkiksi loukkaavia kirjallisia viestejä tai lääkärintodistus, suosittelen lämpimästi syyllisten saattamista vastaamaan teoistaan.

Olosuhteiden valossa en usko, että sinun kannattaa huolestua entisen työnantajasi uhkauksesta tehdä rikosilmoitus. Ainoa rikos, jonka tunnusmerkistön toimintasi saattaa täyttää, on vahingonteko: työvälineen tai jonkin sähköisen aineiston oikeudettomasta tuhoamisesta voi seurata rangaistus vahingonteosta. Koska työsähköpostit ja työpuhelimen tiedot kuuluvat työnantajalle ja koska työsähköpostiosoite ja työpuhelin katsotaan työvälineiksi, työsähköpostien tai työpuhelimen tietojen tahallinen tuhoaminen voi olla vahingonteko. Se, että poistit työsähköpostit ja työpuhelimen tiedot kiusaamistilanteessa, vaikuttaa varmasti vahingonteon syyllisyysharkintaan. Jos suuri osa poistetuista sähköposteista tai puhelimen tiedoista sisälsi esimerkiksi loukkaavia viestejä entisiltä kollegoiltasi tai työnantajaltasi, niiden poistamisesta rankaiseminen olisi varsin kohtuutonta. Todennäköisempi seuraus työsähköpostien yms. poistamisesta olisi vahingonkorvaus, mutta vaikka työnantajalla olisikin oikeus vahingonkorvauksiin, hänen tulisi hakea näitä korvauksia aivan eri tuomioistuinprosessissa kuin rikosasioita.

Lopuksi on syytä vielä mainita, että entinen työnantajasi syyllistyy itse pakottamiseen painostaessaan rikosilmoituksen uhalla sinua jättämään ilmoituksen tekemättä kiusaajiesi tuomittavasta käyttäytymisestä. Uhkaaja syyllistyy pakottamiseen nimittäin silloinkin, kun hän käyttää täysin laillisia keinoja, jos teon tavoite on laiton. Entinen työnantajasi on oikeutettu tekemään rikosilmoituksen vahingonteosta (toinen asia on, menestyykö hänen väitteensä), mutta hän ei saa käyttää tätä oikeuttaan aseenaan estääkseen sinua käyttämästä omaa oikeuttasi rikosilmoituksen tekemiseen.

Lisätietoa tässä vastauksessa mainituista tai sivutuista oikeudellisista aiheista saat tutustumalla www.minilex.fi -sivustolla oleviin artikkeleihin. Mikäli taas tunnet tarvitsevasi tarkemmin tapaukseesi räätälöityä oikeudellista neuvontaa esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä, suosittelen soittamaan lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]