Minilex - Lakipuhelin

Tekijän oikeus määrätä tekijänoikeuksista elämänsä aikana sekä kuolemansa jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjallisen teoksen tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen. Voiko kirjailija määrätä toisin, esimerkiksi testamentissaan, että oikeudet vapautuvat välittömästi hänen kuolemansa jälkeen tai että oikeudet vapautuvat 25 vuotta teoksen ilmestymisen jälkeen riippumatta siitä, koska kirjailija on kuollut? Jos tämä on mahdollista, kuinka määräyksestä saadaan sitova ja pitäisikö poikkeava käytäntö ilmoittaa teoksen sisällä?

1 vastaus


756 vastausta

Tekijänoikeuksistaan voi määrätä vapaasti ja ne voi myös testamentissaan luovuttaa eteenpäin. On siis mahdollista esimerkiksi laittaa testamenttiin asiaa koskeva määräys, joko tekijänoikeuksien kokonaisluovutuksesta tai sitten tekijänoikeuksien vapauttamisesta. Kuitenkaan Suomen lainsäädäntö ei mahdollista tekijänoikeuksien kokonaisluovutusta niin sanottujen moraalisten oikeuksien osalta. Moraalisilla oikeuksilla tarkoitetaan isyysoikeuksia, eli oikeutta tulla nimetyksi teoksen tekijänä, sekä kielto muokata teosta tai esittää sitä loukkaavassa yhteydessä tai muutella sitä teoksen omaperäisyyttä loukkaavalla tavalla. Moraalisia oikeuksia ei voi luovuttaa kuin rajoitetusti.

Tästä johtuen moraaliset oikeudet säilyisivät tekijää koskien tämän kuolemaa seuraavat 70 vuotta, vaikka taloudelliset oikeudet eli kaikki muut oikeudet luovutettaisiinkin vapaaseen käyttöön. Kuitenkin tekijänoikeuksien perijä tekijän kuoleman jälkeen on se taho, jolla on oikeus saada korvaukset ja vedota tekijänoikeuden loukkauksiin.

Mahdollista on kuitenkin luopua taloudellisista oikeuksista jo tekijän eläessä. Jos oikeuksia ei haluta luovuttaa millekään määrätylle taholla, vaan yleisölle laajemmin, niin eräs vaihtoehto on Creative commons. Samanniminen sivusto tarjoaa useita erilaisia lisenssejä, joilla teoksensa voi luovuttaa yleisön vapaaseen käyttöön. Huomattavaa on kuitenkin, että tällöinkin moraaliset oikeudet Suomen lainsäädännön mukaan säilyvät. Niitä voidaan kuiten creative commonsin puitteissa rajoittaa niin pitkälle kuin mahdollista.

Suosittelisin siis harkitsemaan joko testamenttimääräyksiä tai sitten suoraan creative commons lisenssin julkaisemista. Kyseinen lisenssi merkitään teokseen, jolloin kaikki käyttäjät voivat automaattisesti havaita teoksen vapaan käytettävyyden. Harvoin moraaliset oikeudet rajoittavat kuitenkaan teoksen normaalia käyttöä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]