Hei. Todellakin, miten Patreon-sivusto sopii Suomen lakeihin? Rahankeräyslaki estää vastikeettoman rahan vastaanottamisen, mutta Patreon-käyttäjät antavat maksajilleen vastiketta tuottamansa sisällön muodossa (videoita, musiikkia, kuvia...). Kyseessä on kuitenkin kuukausimaksu sen sijaan, että yksi tuote annetaan yhden maksun jälkeen, eikä mitään maksimimäärää yhden henkilön kuukausimaksulle ilmeisesti ole. Ulkomaalaiset näistä laeista kuullessaan ovat rinnastaneet Patreonin esim. katumuusikoihin, ja ihmetelleet, että jos Patreon on laitonta toimintaa Suomessa, niin eikö sitten soittaminen kaduillakin ole? Kukaan ei näytä tietävän varmuudella, joten oli pakko kääntyä lakimiehen pariin.

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei! Kiitos yhteydenotostasi!

Kuten viestissäsi totesitkin rahankeräyslaki estää vastikkeettoman rahan vastaanottamisen. Rahankeräyslain tarkoituksena on mahdollistaa yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseksi järjestettävät rahankeräykset ja estää epärehellinen toiminta rahankeräysten yhteydessä.

Rahankeräyslaki ei ota kantaa siihen, mitkä mesenaattipalveluista katsotaan olevan vastikkeetonta toimintaa. Patreon-palvelussa taiteilijat keräävät rahaa joko vastikkeettomasti kuukausilahjoituksilla tai vastiketta eli valmistunutta työtä kohtaan. Patreon-sivustolla esimerkiksi kuvat ovat kenen tahansa katsottavissa, joten rahan pyytäminen on mahdollista rahankeräyslain nykymuodossa katsoa laittomaksi. Asiasta ei kuitenkaan ole Suomessa ohjaavaa oikeuskäytäntöä, eikä laki suoraan kiellä Patreon-palvelussa tapahtuvaa toimintaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]