Minilex - Lakipuhelin

Oikeudellinen perintä: valituskelpoinen vai yksipuolinen tuomio?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Riidattomia saatavia peritään suoraan ulosotolla. Riidanalaisten saatavien perintä etenee näin: maksumuistutus (vapaaehtoinen perintä), maksuvaatimus (vapaaehtoinen perintä), käräjäoikeus (Oikeudellinen perintä), joka antaa YKSIPUOLINEN TUOMIO, joka on suoraan ulosottokelpoinen ja ulosotto (oikeudellinen perintä). Yrityksen X maksamattomasta riidanalaisesta laskusta on pantu vireille normaali perintähakemus, johon käräjäoikeus antaa VALINTAKELPOINEN TUOMIO, joka astuu voimaan vain sen jälkeen, kun velallinen käy läpi kaikki valituskierrokset. Eli X:n tapauksessa ulosottoa pitäisi odottaa arvion mukaan n. 1,5 v. Tiedusteluun oikeuslaitos vastaa: näin vain on, joudutte odottamaan ne 1,5 vuotta ja kysykää lisää lakimieheltä. Oliko X:n tapauksessa tuomion muoto oikea?

1 vastaus


756 vastausta

Lähtökohtaisesti saatavan perintä etenee käräjäoikeudessa niin, että niin sanottu yksipuolinen tuomio, joka annetun määräajan jälkeen ei ole valituskelpoinen seuraa ainoastaan tilanteessa, jossa velallinen ei osallistu asian käsittelyyn, eikä vastaa mitenkään hänelle lähetettyyn haasteeseen. Tällöin asia päätetään ilman hänen tarjoamiaan todisteita tai argumentteja.

Jos kuitenkin velallinen on paikalla ja osallistuu käsittelyyn on seurauksena normaali valituskelpoinen tuomio. Toisin sanoen, jos asia päätetään velalliselle vastaisesti (todetaan, että velallisella on velka, joka tämän tulisi suorittaa), niin velallinen voi halutessaan valittaa hovioikeuteen. Jos velallinen ei valita hovioikeuteen määräaikaan mennessä, niin käräjäoikeuden tuomio saavuttaa lainvoiman ja on ulosottokelpoinen.

Hovioikeuden tuomion jälkeen kumpi tahansa osapuoli voi hakea vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta luvan saaminen ei välttämättä onnistu. Ei siis ole väistämätöntä, että velallinen tulee käymään kaikki oikeusinstanssit läpi ennen kuin velasta tulee ulosottokelpoinen, mutta valitettavasti myös näin voi käydä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]