Kuolinpesässä 5 osakasta, perunkirjoituksessa mukana ollut mutta vielä siinä hallussaan olevan testamentin salannut osakas alkaa vaatia osaansa vasta siis perunkirjoituksen jälkeen. Testamentin mukaan hän saa kotitilan ja omaisuuden, toinen (myös rintaperillinen) vähäisempi arvoisen maa-alueen. 3 rintaperillistä jää testamentin ulkopuolelle. Testamentin tiedoksiannon jälkeen löytyy myös vanhempien ja testamentissa suurimman omaisuuden saajan allekirjoittama ennakkoperinnöksi tulkittava lahjakirja. Toinen vanhemmista on kuollut jo 20 v. Sitten ja ennakkoperintöä ei hänen perunkirjoituksessa ole tuotu esiin. Mitä tilanteessa pitää tehdä? Perittävät osuudet ilman testamenttia ovat noin 10000 euron arvoiset.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos viestistäsi!

Perintökaaren mukaan ennakkoperintö tulee mainita perunkirjassa, minkä lisäksi perunkirjaan tulee sisällyttää testamentti tai sen oikeaksi todistettu jäljennös. Jos joku salaa tai ilmoittaa vilpillisesti jotain perunkirjoituksessa, kyseessä on rikos, josta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään 6 kuukaudeksi taikka erittäin raskauttavien asianhaarojen vallitessa 2 vuodeksi. Jos joku on tahallaan salannut perittävän testamentin, tuomioistuin voi julistaa hänet kokonaan tai osaksi menettäneeksi oikeutensa perinnön tai testamentin saamiseen.

Jos kyseisellä testamentinsaajalla katsottaisiin olevan oikeus perintöön alun perin salaamansa testamentin perusteella, hän voi vaatia perinnönjaon oikaisua, jolloin siinä huomioidaan niin testamentin määräykset kuin ennakkoperintökin. Testamentin ulkopuolelle jääneet rintaperilliset ovat kuitenkin oikeutettuja vähintään perinnön lakiosaan, joka on puolet rintaperilliselle lakimääräisen perimisjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta.

Kun perinnönjakoa oikaistaan, alun perin omaisuutta perineet voivat joutua velvolliseksi palauttamaan omaisuutta kuolinpesään, jotta testamentin määräykset saadaan toteutettua. Tällaista palautusvelvollisuutta voidaan kuitenkin sovitella, jos se katsotaan kohtuuttomaksi. Kohtuuttomuutta arvioitaessa kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, onko palautusvelvollinen omaisuuden saadessaan tiennyt tai olisiko hänen pitänyt tietää oikaisua vaativan oikeudesta jäämistöön, ja muihin vastaaviin seikkoihin. Tällainen asiantila, jossa yksi perillisistä aiheuttaa ylimääräistä vaivaa ilmoitettuaan tiedossaan olleesta testamentista vasta perunkirjoituksen jälkeen, on todennäköisesti sellainen, joka vaikuttaisi tällaisessa kohtuuttomuusarvioinnissa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]