Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa - harhaanjohtavat tiedot kiinteistön rakennusvuodesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei,

Kysymykseni koskee tilannetta jossa neljä vuotta sitten tehdyssä kiinteistökaupassa on nyt ilmennyt virheellisyyksiä kiinteistön valmistumisajankohdan suhteen. Välittäjän ja myyjän papereista on ostohetkellä ilmennyt että rakennus valmistunut tiettynä vuonna ja nyt kun olemme myymässä kiinteistöä eteenpäin olemme tarkistaneet kunnan kiinteistörekisteristä että valmistumisvuotena siellä onkin kymmenen vuotta vanhempi päivämäärä.
Olemme siis neljä vuotta sitten ostaneet talon uskoen että se on ollut 10v. nuorempi iältään.

Miten asiassa tulisi edetä esim. reklamaation suhteen, ja mitä vaateita meidän tulisi esittää?

1 vastaus


Minilex

20 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Tässä tapauksessa merkitystä on ensinnäkin sillä, onko kaupan kohteessa virhe lain tarkoittamalla tavalla. Kaikkein vähäisimpien vikojen perusteella ei nimittäin voi esittää vaatimuksia myyjää vastaan.

Maakaaren mukaan kiinteistön kaupassa on tapahtunut virhe, jos myyjä on antanut virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa kiinteistön laatua koskevasta omaisuudesta. Lisäksi edellytetään, että tieto olisi vaikuttanut kauppaan - joko kauppa olisi jäänyt kokonaan tekemättä, tai se olisi tehty toisin ehdoin, esimerkiksi alemmalla kauppahinnalla. Myyjä on vastuussa sekä itse antamistaan että kiinteistövälittäjän antamista tiedoista. Myyjä ei voi myöskään vedota siihen, että ostaja olisi pitänyt tietää tai tarkastaa tietojen todenperäisyys. Ostajalla on pääsääntöisesti oikeus luottaa myyjältä saamiinsa tietoihin.

Kun kiinteistössä on virhe, ostajalla on oikeus vaatia hinnanalennusta, ja lisäksi korvausta mahdollisista vahingoista. Hinnanalennus lasketaan vähentämällä kauppahinnasta virheellisen kiinteistön todellinen arvo. Tässä tilanteessa siis arvioitaisiin paljonko kiinteistöstä olisi maksettu, jos sen todellinen ikä olisi ollut tiedossa. Myös kaupan purku on mahdollinen virheseuraus, mutta sen edellytykset ovat huomattavasti korkeammat; virheeltä edellytetään kaiken edellä mainitun lisäksi virheen olennaista merkitystä ostajalle.

Erittäin tärkeää on huomioida reklamaatioaika. Oikeus vedota virheeseen menetetään, jos myyjälle ei ilmoiteta virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksista kohtuullisessa ajasta siitä, kun virhe on huomattu tai se olisi pitänyt huomata. Ehdoton takaraja vaatimuksen esittämiselle on viisi vuotta kiinteistön hallinnan luovutuksesta. Poikkeuksellisesti oikeutta ei menetä, jos myyjä on menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti, tai törkeän huolimattomasti. Tällaista menettelyä on esimerkiksi virheen tietoinen salaaminen, mistä saattaa olla kyse tässäkin tapauksessa.

Yhteenvetona voisi todeta, että virheeseen vetoamisen edellytykset voivat tässä tapauksessa täyttyä. Ensimmäinen askel on ilmoittaa maakaaren mukaisesta laatuvirheestä ja hinnanalennusvaatimuksesta myyjälle. Tapauksen yksityiskohdilla on kuitenkin suuri merkitys siihen, miten tapaus etenee. Siksi voi olla hyvä olla yhteydessä lakimieheen, jotta olisi helpompi selvittää mikä on paras tapa toimia juuri tässä tilanteessa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]