Minilex - Lakipuhelin

Korkein oikeus hylkäsi valitusluvat Ulvilan henkirikostapauksessa


» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemukset Ulvilan surmaa koskevassa asiassa 18.12.2015. Syyttäjä sekä asianomistajista Auerin kolme lasta ja surmatun veli hakivat muutosta Vaasan hovioikeuden tuomioon, jolla muutettiin Satakunnan käräjäoikeuden ratkaisua. Auer oli alioikeudessa joulukuussa vuonna 2013 tuomittu murhasta elinkautiseen vankeuteen. Hovioikeuden helmikuussa 2015 antamassa tuomiossa Auer vapautettiin syytteistä. Hovioikeuden tuomio sai lainvoiman Korkeimman oikeuden hylättyä valitusluvat.

Länsi-Suomen syyttäjänviraston syyttäjät olivat hakeneet valituslupaa, koska syyttäjät halusivat ennakkopäätöksen tuomitsemiskynnyksen korkeudesta, joka Ulvilan surmatapauksessa oli heidän mukaansa asetettu poikkeuksellisen korkealle poikkeuksellisella tavalla. Valitusluvan hakemiseen oli syyttäjien mielestä myös painava syy sen vuoksi, mikä merkitys sillä on koko rikosoikeudenhoidon uskottavuudelle ja oikeuskäytännön yhtenäisyydelle.

KKO oli jo aikaisemmin lokakuussa vuonna 2012 palauttanut Ulvilan henkirikosta koskevan asian Satakunnan käräjäoikeuden käsiteltäväksi kumottuaan käräjä- ja hovioikeuden tuomiot. Satakunnan käräjäoikeus oli marraskuussa 2010 tuominnut Auerin elinkautiseen vankeuteen murhasta, minkä päätöksen Vaasan hovioikeus oli kumonnut heinäkuussa 2011 näytön riittämättömyyden vuoksi.

Asian palauttaminen käräjäoikeuteen johtui syyttäjien esittämästä uudesta aineistosta sekä vastaajan esittämästä uudesta vastanäytöstä. Korkein oikeus katsoi, että asia tuli palauttaa alioikeuteen, jottei merkittävä osa todistelusta tulisi arvioitavaksi vain yhdessä oikeusasteessa. Vastaajalle haluttiin turvata täysimittaisen muutoksenhaun mahdollisuus.