Minilex - Lakipuhelin

Yritysmuodon valintaan vaikuttavat tekijät

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa on mahdollista valita yritysmuodoksi jokin useista vaihtoehdoista. Yritysmuodon valintaan vaikuttavat tekijät on hyvä tietää, valittaessa oikeaa yritysmuotoa. Yritysmuodon valintaan vaikuttaa monta tekijää. Yksi niistä on yrityksen perustajien lukumäärä. Toinen tärkeä tekijä yritysmuotoa valittaessa on vastuun jakautuminen. Myös vaadittavat alkupääomat ja muut perustamiskustannukset vaikuttavat valintaan. Lisäksi eri yritysmuotojen verotus poikkeaa toisistaan. Yritysmuotoa voidaan kuitenkin haluttaessa muuttaa myöhemmin. Tästä syntyy kuitenkin lisäkustannuksia, joten yritysmuoto on syytä valita huolellisesti.

Helpoin tapa yritystoiminnan harjoittamiseen on toimiminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimi. Toiminimen harjoittaja vastaa yksin yrityksen toiminnasta, joten yrityksen toimintaan ei ole mahdollista ottaa mukaan muita henkilöitä. On tärkeää tietää, että yksityinen elinkeinonharjoittaja on henkilökohtaisesti vastuussa elinkeinotoiminnan veloista.

Avoin yhtiö on mahdollista perustaa vain, jos omistajia on useita. Avoin yhtiö edellyttää yhtiömiesten välistä luottamusta, sillä kaikki yhtiömiehet voivat tehdä päätöksiä yhtiön puolesta. Myös avoimessa yhtiössä yhtiömiehet ovat henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön veloista. Mikäli joku haluaa tulla mukaan avoimen yhtiön toimintaan vain omaisuuspanoksellaan, on silloin valittava yritysmuodoksi kommandiittiyhtiö. Omaisuuspanoksensa antanutta kutsutaan äänettömäksi yhtiömieheksi.

Osakeyhtiö on yritysmuotona suosituin, mutta myös tarkimmin säädellyin. Osakeyhtiö sopii yritysmuodoksi, kun yrityksen toimintaa halutaan laajentaa mahdollisimman paljon. Lisäksi osakkeenomistajat eivät henkilökohtaisesti vastaa yrityksen veloista, joten riski on pienempi kuin muissa yritysmuodoissa. Osakeyhtiöön on myös helppo kerätä lisää varoja. Osakeyhtiön perustaminen vaatii kuitenkin tietyn vähimmäispääoman, joka on yksityisessä osakeyhtiössä 2 500 euroa ja julkisessa osakeyhtiössä 80 000 euroa.

Muita mahdollisia yritysmuotoja ovat mm. elinkeinoyhtymä, osuuskunta sekä yhdistys ja säätiö. Yritystä perustettaessa yritysmuodon valinta on tärkeää tehdä huolellisesti. Siksi asiantuntijaan turvautuminen on viisas ratkaisu. Hän osaa antaa tarkempaa informaatiota juuri sinulle sopivasta yritysmuodosta sekä sen hyvistä, että huonoista puolista. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]