Minilex - Lakipuhelin

Ylimääräinen muutoksenhaku lainvoimaiseen tuomioon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun varsinaista muutoksenhakua varten säädetty määräaika on kulunut umpeen ja tuomio on tullut lainvoimaiseksi, on siihen mahdollista hakea muutosta ylimääräisellä muutoksenhaulla. Ylimääräinen muutoksenhaku on keino saada selvästi virheelliset tuomiot korjattua. Ylimääräisiä muutoksenhakukeinoja on kolme: tuomiovirhekantelu eli kantelu, lainvoimaisen tuomion purkaminen eli tuomionpurku ja menetetyn määräajan palauttaminen.

Ylimääräiset muutoksenhakukeinot suojaavat ensisijaisesti asianosaisia, mutta myös ylimmät laillisuusvalvojat, eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri, voivat julkisen edun niin vaatiessa hakea tuomion oikaisua. Rikosasioissa virallisella syyttäjällä on oikeus hakea tuomion purkua sekä syytetyn eduksi että hänen vahingokseen ja poikkeuksellisesti myös tuomari itse voi hakea virheellisen ratkaisunsa purkamista.

Kantelu saadaan perustaa menettelyllisiin virheisiin, ja se on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun tuomio sai lainvoiman. Jos kantelun perusteella todetaan, että tuomiovirhe on tapahtunut, tuomio tulee poistaa kokonaisuudessaan tai tarpeellisilta osin. Jos asia on tarpeen käsitellä uudelleen, juttu palautetaan siihen tuomioistuimeen, jossa virhe on tapahtunut.

Purku sen sijaan on keino oikaista tuomiossa olevat asiavirheet, ja sitä on haettava vuoden kuluessa siitä, kun hakija sai tiedon purkuperusteesta tai vuoden kuluessa siitä, kun tuomio sai lainvoiman. Purkamiselle ei ole asetettu määräaikaa siinä tapauksessa, että se tapahtuu syytetyn eduksi tai jos jotakuta on oikeudenkäynnissä käsitelty toisena henkilönä tai väärällä nimellä. Lisäksi rikostuomion purkamiseen syytetyn vahingoksi vaaditaan painavammat perusteet kuin syytetyn eduksi tapahtuvassa purkamisessa. Jos purkuhakemukseen suostutaan, tuomio voidaan välittömästi oikaista, purkaa tai purkamisen ohella määrätä asia käsiteltäväksi uudelleen.

Menetetyn määräajan palauttamisessa voidaan saada palautetuksi oikeudenkäyntiä koskeva määräaika tai -päivä. Määräaika voidaan palauttaa sille, joka laillisen esteen vuoksi ei ole määräajassa voinut hakea muutosta tai ryhtyä muuhun toimeen oikeudenkäynnissä, tai jos määräajan palauttamiselle on muu erittäin painava syy. Menetetyn määräajan palauttamista on haettava 30 päivän kuluessa laillisen esteen lakkaamisesta ja viimeistään vuoden kuluessa määräajan päättymispäivästä.

Ylimääräisten muutoksenhakukeinojen avulla on siis säilytetty mahdollisuus puuttua jo oikeusvoiman saavuttaneisiin tuomioihin. Käytännössä niiden käyttäminen on mahdollista silloin, jos tuomioistuimen ratkaisuun sisältyy jokin virhe.

Mikäli asianosaista koskeva tuomio on saanut jo oikeusvoiman, mutta asianosainen epäilee tuomion olevan virheellinen, voi hän kysyä lakimiehen mielipidettä siitä, onko asiassa mahdollista turvautua ylimääräiseen muutoksenhakuun. Tuomiovirhekantelua ja tuomion virhettä koskevassa asiassa asianosaisen on syytä huomioida, että muun hakijan kuin viranomaisen on käytettävä korkeimmassa oikeudessa käsittelyssä olevaan muutoksenhakuun oikeudenkäyntiasiamiestä tai – avustajaa. Hän ei siis voi hoitaa muutoksenhakua itse.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]