Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen osakeyhtiö ja julkinen osakeyhtiö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiö on yleisin Suomessa käytetyistä yhtiömuodoista. Osakeyhtiö on omistajistaan erillinen oikeushenkilö ja omistajat vastaavat yhtiön velvoitteista vain sijoittamallaan osakepääomalla. Osakeyhtiöt jaetaan julkisiin ja yksityisiin osakeyhtiöihin. Yksityisen osakeyhtiön ja julkisen osakeyhtiön tärkein ero liittyy osakkeilla käytävään kauppaan. Julkisen osakeyhtiön osakkeita saa ostaa ja myydä arvopaperipörssissä sekä monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä. Suomessa arvopaperikaupan markkinapaikkana on Nasdaq Helsinki. Nasdaq Helsinki ylläpitää myös First North Finland –markkinapaikkaa, joka on Suomessa ainoana toimiva monenkeskinen kaupankäyntijärjestelmä. Suomalaisyritysten osakkeita on kaupankäynnin kohteena myös muissa EU-alueella sijaitsevissa monenkeskisissä kaupankäyntijärjestelmissä. Yksityisen osakeyhtiön osakkeilla ei voi käydä kauppaa pörssissä.

Toinen yksityisen ja julkisen osakeyhtiön välinen ero liittyy osakeyhtiön osakepääomaan. Yksityisessä osakeyhtiössä osakepääoman vähimmäismäärä on 2 500 euroa. Julkisen osakeyhtiön osakepääoman vähimmäismäärä on sen sijaan 80 000 euroa. Osakepääoman vähimmäismäärä tarkoittaa, että kyseinen summa on oltava sijoitettuna yhtiöön ennen kuin yhtiö voidaan perustaa. Harvalla yrityksellä on mahdollisuutta 80 000 euron osakepääomaan jo perustamisvaiheessa, joten suurin osa yrityksistä aloittaa toimintansa yksityisenä osakeyhtiönä. Yhtiön kasvun myötä ja osakepääoman karttuessa yksityinen osakeyhtiö voidaan muuttaa julkiseksi osakeyhtiöksi, jolloin osakkeet on mahdollista vapauttaa pörssiin. Kuitenkin valtaosa yrityksistä ei koskaan listaudu pörssiin vaurastumisesta huolimatta. Yksityiset osakeyhtiöt halutaan tyypillisesti pitää suljetun omistajapiirin hallussa, joka on pörssiyhtiöille käytännössä mahdotonta osakkeiden vapaan vaihdettavuuden vuoksi.

Suomessa yksityisiä ja julkisia osakeyhtiöitä koskeva sääntely on samassa osakeyhtiölaissa. Osakeyhtiölaissa on ainoastaan muutamia kohtia, jotka koskevat vain toista näistä yhtiömuodoista. Yksityisen ja julkisen osakeyhtiön sääntely onkin hyvin pitkälti identtistä. Monissa muissa maissa on kuitenkin päädytty säätelemään yksityisiä ja julkisia osakeyhtiöitä täysin omilla säädöksillään. Kokonaisuudessaan osakeyhtiöiden toiminta on melko tarkasti ja monimutkaisesti säänneltyä, joten usein on järkevää turvautua lakimiehen apuun riittävän kokonaiskuvan saamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]