Minilex - Lakipuhelin

Voiko kuolinpesä ajautua konkurssiin?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Milloin kuolinpesä voidaan hakea konkurssiin?

Konkurssilla tarkoitetaan tilaa, jossa velallisen todetaan olevan maksukyvytön eli kykenemätön muuten kuin tilapäisesti suoriutumaan velkojensa maksusta niiden erääntyessä. Konkurssimenettelyssä velallisen kaikki omaisuus käytetään velkojen maksuun.

Mikäli kuolinpesä osoittautuu maksukyvyttömäksi tai ylivelkaiseksi, on pesänselvittäjällä, osakkaalla sekä velkojalla oikeus hakea sen asettamista konkurssiin. Konkurssiin asettamista haetaan tuomioistuimelta. Ylivelkaisuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa kuolinpesän varat eivät riitä sen velkojen maksamiseen. Jotta kuolinpesä voidaan asettaa konkurssiin, edellytetään lisäksi, että konkurssi on tarkoituksenmukainen menettely esimerkiksi pesän laajuuden, omaisuuden rahaksimuuton tai muun erityisen syyn vuoksi.

Aikaisemmin ylivelkainen kuolinpesä tuli käytännössä aina luovuttaa konkurssiin, mutta nykyään kuolinpesään määrätty pesänselvittäjä voi selvittää myös ylivelkaisen kuolinpesän. Toisinaan kuolinpesän hakeminen konkurssiin on kuitenkin järkevää, koska konkurssimenettely mahdollistaa omaisuuden takaisinsaannin konkurssipesään. Takaisinsaannilla voi olla velkojille suuri merkitys, mikäli peräytettävää eli takaisinsaatavaa omaisuutta on paljon. Takaisinsaanti mahdollistaa kuolinpesästä velkojia vahingoittaen luovutetun omaisuuden palauttamisen kuolinpesän konkurssipesään.

Mitä vaikutuksia konkurssilla on?

Kun kuolinpesä asetetaan tuomioistuimen päätöksellä konkurssiin, ei osakkailla ole enää puhevaltaa kuolinpesän selvitystä koskevissa asioissa eikä määräysvaltaa kuolinpesän omaisuuteen. Mikäli kuolinpesälle oli määrätty pesänselvittäjä, raukeaa hänelle annettu pesänselvittämistä koskeva määräys. Konkurssin alkaessa kuolinpesään määrätään pesänhoitaja, joka hoitaa kuolinpesän hallintoa konkurssilain säännösten mukaisesti.

Konkurssimenettelyssä velalliselle on asetettu tiettyjä velvollisuuksia. Kun velallisena on kuolinpesä, kuuluvat velallisen velvollisuudet sille kuolinpesän osakkaalle, jonka hoidossa kuolinpesä on ollut. Jos kukaan osakkaista ei ole ottanut kuolinpesän omaisuutta hallintaansa, voidaan velvollisuuksien katsoa kuuluvan myös muulle henkilölle, jonka hoidettavana tai hallussa kuolinpesän omaisuus on ollut. Jos kuolinpesä on ollut pesänselvittäjän hallinnossa, voi myös pesänselvittäjä olla velvollinen huolehtimaan velallisen velvollisuuksien täyttämisestä.

Kuten edellä on mainittiin, konkurssiin asettaminen mahdollistaa omaisuuden takaisinsaannin konkurssipesään velkojen maksamiseksi. Tämä ei ole mahdollista kuolinpesän selvittäjän suorittamassa ylivelkaisen kuolinpesän selvityksessä.

Konkurssimenettely on prosessina monimutkainen ja sen puitteissa tulee ratkaista monia kysymyksiä. Miten käy kuolinpesän voimassa oleville sopimussuhteille? Onko erityistestamentinsaaja velvollinen palauttamaan jo saamansa omaisuuden takaisin kuolinpesän konkurssipesälle? Entä miten käy, jos perilliset ovat ottaneet omaisuutta kuolinpesästä ennen kuin velat on maksettu? Lakimiehet ovat tukenasi, kun tarvitset apua kuolinpesän konkurssiin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]