Minilex - Lakipuhelin

Voidaanko kuolinpesän osituksesta tehdä ositussopimus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos vainaja oli kuollessaan naimisissa ja puolisoilla oli ainakin osittainen avio-oikeus toistensa omaisuuteen, tulee ennen perinnönjakoa suorittaa ositus. Osituksella katkaistaan puolisoiden välinen aviovarallisuussuhde siten, että puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan sitten puoliksi. Näin leski saa erotettua avio-osansa vainajan jäämistöstä. Osituksen toimittamisen jälkeen leski ei ole enää kuolinpesän osakas. Vainajalle jäävä osuus puolestaan on jaettava tämän perillisten kesken.

Osituksesta voidaan tehdä ositussopimus. Puolisoiden eläessään tekemä, mahdollista tulevaa avioeroa koskeva ositussopimus ei kuitenkaan sido kuolemaan perustuvassa osituksessa. Puolisot eivät myöskään voi sopia etukäteen kuoleman seurauksena suoritettavasta osituksesta, koska lainsäädäntömme ei pidä elossa olevan henkilön jäämistöä koskevia sopimuksia pätevinä. Sen sijaan on mahdollista, että vainajan kuoltua leski ja kuolinpesän osakkaat tekevät sopimuksen osituksen sisällöstä. Edellytyksenä ositussopimuksen tekemiselle on, että kuolinpesä on syntynyt eli perittävä on kuollut ja että leski sekä muut osakkaat tulevat oikein edustetuiksi osituksesta sovittaessa. Lakimiehet auttavat ositussopimuksen laatimisessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]