Minilex - Lakipuhelin

Virkamiehen siirtäminen toisiin tehtäviin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Miten viran siirto toteutetaan?

Viran siirrosta, samoin kuin muista virkajärjestelyistä säädetään virkamieslaissa. Virkaa perustettaessa on säädetty mihin yksikköön tai mihin yksikköihin virka kuuluu. Jos virka on tällainen yleinen virka joka kuuluu useampaan yksikköön, on siirtäminen näiden yksikköjen välillä melko yksinkertaista. Jos virka siirretään pois siitä virastosta johon se on perustettu, tarvitaan tähän erityistä hallintopäätöstä eikä viransiirtoa siis voida toteuttaa esimerkiksi työnjohdollisella määräyksellä.

Virkamiehen siirtämisestä päättää se virasto, jonka virkaan tai virkasuhteeseen virkamies on nimitetty.

Millaisissa tilanteissa virkamies siirretään toiseen virastoon?

Siirtämisen taustalla voi olla viraston toiminnan uudelleen järjestely tai määräaikainen siirto toiseen virastoon. Tällaisen määräaikaisen siirron tarkoituksena on yleensä henkilöstön liikkuvuuden lisääminen tai urakierron edistäminen.

Virkamiehen määräaikaisesta siirrosta pitää olla jonkinlaista hyötyä. Siirto kenties parantaa virkamiehen edellytyksiä virkatehtäviensä suorittamisessa tai se saattaa edistää virkamiehen palvelussuhteen jatkumista tai virkamiehen työllistymistä. Tuomaria ei kuitenkaan voida siirtää valtion palveluksesta muulle työnantajalle. Tuomaria ei saa ilman hänen suostumustaan siirtää toiseen virkaan, ellei siirto aiheudu tuomioistuinlaitoksen uudelleen järjestämisestä.

Voiko virkamies vastustaa siirtoa?

Viran siirtämiseen tarvitaan lähtökohtaisesti virkamiehen suostumus ja viran siirtäminen ilman suostumusta tekee siirrosta laittoman. Suostumusedellytyksestä voidaan kuitenkin tietyin edellytyksin poiketa, jos kyseessä on valtion virastojen välisestä uudelleenjärjestelystä. Virkamiehen virkaa ei kuitenkaan voi siirtää tämän työssäkäyntialueensa ulkopuolelle (noin 80 kilometrin säteellä virkamiehen tosiasiallisesta asuinpaikasta), ellei uudelleenjärjestelyjä ole mahdoton hoitaa muilla tavoin.

Viran sijoittamien uudelle paikkakunnalle voidaan tehdä vasta yhteistoimintamenettelyjen jälkeen ja siihen vaaditaan asialliset perustelut. Yleisesti ottaen siirtoa ei pitäisi tehdä ilman virkamiehen suostumusta. Kieltäytyminen siirrosta voi kuitenkin olla irtisanomisperuste.

Miten virkatehtäviä on sallittua muuttaa?

Virkatehtävien ja virkanimikkeen muutosta koskee periaate että virka ei saa muutoksen myötä muuttua tehtäviltään täysin eri viraksi. Tästä voidaan kuitenkin virkamieslain mukaan jossain määrin poiketa viraston toimintojen uudelleenjärjestelyssä. Muutettaessa tehtäviä on pysyttävä viran nimen osoittamissa puitteissa. Tämä tarkoittaa että esimerkiksi poliisia ei voi muuttaa peruskouluopettajaksi. Myös viran kelpoisuusvaatimukset on otettava huomioon virkaa muutettaessa.

Varoitukset

  • Vaikka yleisesti ottaen virkamiehen siirtäminen edellyttää suostumusta, voi kieltäytyminen siirrosta olla tietyissä tapauksissa irtisanomisperuste.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]