Minilex - Lakipuhelin

Varainsiirtovero osakeyhtiön perustamisessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön perustamistilanteessa osakkeiden merkitsemisestä on varainsiirtoverovelvollisuus varainsiirtoverolain mukaan. Osakkeita eli arvopapereita hankittaessa on maksettava varainsiirtoveroa. Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa osakkeista, joita myydään arvopaperipörssissä tai jotka on saatu perintönä, testamentilla, lahjana tai osituksessa. Täten siis yksityisen osakeyhtiön osakkeen merkitsemisestä tulee suorittaa varainsiirtovero, sillä vain listautuneiden yhtiöiden osakkeiden hankinta on varainsiirtoverosta vapaata. Arvopaperin ostajan on maksettava veroa, joka on 1,6 prosenttia. Varainsiirtovero tulee maksaa oma-aloitteisesti.

Osakeyhtiön perustamisen jälkeen on laadittava osake- ja osakasluettelo, johon on merkitty osakkeet ja osakekirjat, niiden antamispäivät sekä osakkeenomistajien nimet ja osoitteet. Osakasluettelossa on aakkosellisesti luetteloitu osakkeenomistajat ja heidän osoitteensa sekä omistamiensa osakkeiden lukumäärät osakelajien mukaan. Osakkeenomistaja tulee esittää osakkeen saannosta ja varainsiirtoveron maksusta luotettava selvitys, jotta hänet voidaan merkitä osakasluetteloon ja osakeluetteloon. Varainsiirtoveron maksulla on siis merkitystä, jotta osakasluettelo ja osakeluettelo saadaan laadittua viivytyksettä osakeyhtiölain edellyttämällä tavalla.

Osakeyhtiön hallitus vastaa varainsiirtoverolain mukaan siitä, että ennen saannon merkitsemistä osakas- ja osakeluetteloon varainsiirtovero on suoritettu. Jos osakeyhtiö perustetaan niin, että sillä on vaan yksi osakkeenomistaja, on osakkeenomistuksen saannosta viimeistään kahden kuukauden kuluttua ilmoitettava osakkeenomistus merkittäväksi osakas- ja osakeluetteloon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa