Minilex - Lakipuhelin

Vanhempien ja sisarusten perintöoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli vainajalla ei ole rintaperillisiä, eikä hän ollut kuollessaan naimisissa, eikä hän myöskään ollut tehnyt testamenttia, hänen vanhempansa tulevat perinnön saajiksi. Kumpikin vanhempi saa puolet perinnöstä. Jos vainajan vanhemmat ovat jo kuolleet, perintö jaetaan vainajan sisarusten kesken. Edelleen mikäli sisarukset ovat kuolleet, perinnön saajiksi tulevat heidän jälkeläisensä, joista kukin haara saa yhtä suuren osan. Jos sisaruksia tai heidän jälkeläisiään ei ole, mutta toinen vainajan vanhemmista on elossa, saa tämä koko perinnön. Tässä niin kutsutussa toisessa parenteelissa sijaisperimysoikeus on rajoittamaton eli niin kauan kuin sisaruksia tai heidän jälkeläisiään on olemassa, siirtyy vainajan perintöosuus heille.

Jos vainajalla on ollut veli- tai sisarpuolia, saavat he täysveljien ja -sisarusten ohessa oman osansa siitä perinnöstä, joka olisi tullut heidän vanhemmilleen. Veli- ja sisarpuolet saavat koko perinnön, mikäli täysveljiä tai -siskoja tai heidän jälkeläisiään ei ole ja vainajan molemmat vanhemmat ovat kuolleet. Edelleen mikäli veli- tai sisarpuoli on kuollut, perinnön saajiksi tulevat hänen jälkeläisensä.

Mikäli vainajan molemmat vanhemmat ovat kuolleet eikä hänellä ole lapsia tai sisaruksia, perintö jaetaan vainajan isovanhemmille. Jos isänisä, isänäiti, äidinisä tai äidinäiti on kuollut, tämän osuus vainajan perinnöstä siirtyy hänen lapsilleen eli siis perittävän vainajan tädeille, sedille ja enoille. Tässä kolmannessa parenteelissa sijaisperimysoikeus ei ole enää rajaton, vaan se päättyy isovanhempien lapsiin. Toisin sanoen serkuilla ei ole perintöoikeutta. Jos serkuille halutaan jättää perintöä, tämä on tehtävä testamentilla. Lakimies voi antaa neuvoja, miten laaditaan pätevä testamentti, jossa jätetään perintöä myös serkuille.

Siinä tapauksessa, että isovanhemmalta ei ole jäänyt lapsia ja hän on itse kuollut, menee hänen osuutensa toiselle isovanhemmalle. Jos tämä toinenkin isovanhempi on kuollut, mutta tällä on lapsia muusta avioliitosta, siirtyy isovanhemman osuus heille. Jos vainajalla ei ole perillisiä ollenkaan, perintö menee valtiolle.

Edellä mainitut lain säännökset saattavat kuulostaa monimutkaisilta ja tämän vuoksi onkin hyvä tarvittaessa kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta perimysjärjestykseen liittyviin asioihin ei jää epäselvyyksiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]