Minilex - Lakipuhelin

Valtakirjan käyttäminen asuntokaupassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asuntokaupassa voidaan tehdä valtakirja asunnon hallintaan oikeuttavien asunto-osakkeiden myynnistä tai ostamisesta. Valtakirja on asiakirjan muodossa oleva valtuutus, jolla oikeutetaan kolmas henkilö toimimaan valtakirjan laatijan puolesta. Valtuutuksen voi tehdä asuntokaupassa kumpi tahansa sen osapuoli eli myyjä tai ostaja, niin uuden kuin käytetyn asunnon kauppaan liittyen.

Valtakirjan laatija eli valtuuttaja osoittaa valtakirjalla asuntokaupan toiselle osapuolelle edustajansa eli valtuutetun kelpoisuuden toimia kaupan osapuolena hänen puolestaan. Kelpoisuutta voidaan rajata valtakirjassa, mutta siitä ei yleensä ilmene tarkemmin edustajan toimivallan rajoja, jotka valtuuttaja on saattanut edustajalleen antaa. Valtakirjassa ei esimerkiksi tarvitse mainita kauppahinnan ylä- tai alarajaa, jonka valtuuttaja on mahdollisesti edustajalleen ohjeistanut. Asuntokaupan neuvottelujen ja tarjousten tekemisen kannalta maininta saattaisi olla epätarkoituksenmukaista tai jopa haitallista.

Valtuutettu antaa valtakirjan nähtäväksi asuntokaupan toiselle osapuolelle osoittaakseen kelpoisuutensa. Valtakirjan sijasta valtuuttaja voi myös antaa valtuutuksen suullisesti asunto-osakkeiden kaupassa. Myyjä voi esimerkiksi ilmoittaa suoraan ostajalle, että hän on tehnyt myyntivaltuutuksen valtuuttamansa edustajan kanssa, ja että tämä toimii hänen sijastaan asunnon myyjänä. Kirjallisen valtuutuksen tekeminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa.

Edustaja ei saa ylittää kelpoisuuttaan, mutta valtakirjan osoittaman kelpoisuuden rajoissa toimivan valtuutetun toimet sitovat valtuuttajaa. Jos esimerkiksi myyjän edustaja hyväksyy ostajan tekemän tarjouksen, sitoo hyväksytty tarjous myyjää asunnon kauppaan. Jos myyjä on sopinut edustajansa kanssa, ettei tämä voi hyväksyä tehtyjä tarjouksia, sitoo kauppa tästä huolimatta myyjää, ellei edustajan kelpoisuutta ole valtakirjassa rajattu ja ostaja on vilpittömässä mielessä, eli hän ei ole muuten tiennyt eikä hänen olisi pitänytkään tietää edustajan toimivallan rajauksesta.

Asuntokaupassa valtakirjan sisältö voi vaihdella yksityiskohtaisista määräyksistä hyvin avoimeen valtuutukseen. Sen tarkoitus on vahvistaa kaupan toiselle osapuolelle valtuutetun kelpoisuus edustaa valtuutuksen antajaa. Valtuutetun kanssa asuntokauppaa tekevän on kuitenkin tietyissä tapauksissa syytä varmistaa valtuuttajalta hänen edustajansa toimivallan mahdollisista rajoituksista, jos niistä syntyy epäselvyyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]