Minilex - Lakipuhelin

Valituskirjelmä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valittaessaan käräjäoikeuden ratkaisusta, asianosaisen on oma-aloitteisesti toimitettava hovioikeudelle osoitettu kirjallinen valituskirjelmä. Valituskirjelmä tulee tehdä 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jona käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Se tulee toimittaa viimeistään määräajan päättymispäivänä käräjäoikeuden kansliaan. Käräjäoikeuden tehtävänä on lähettää sinne toimitetut valituskirjelmät hovioikeuteen. Jos valitusta ei ole tehty määräajassa, sitä ei tutkita. Mikäli asianosainen laillisen esteen tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi ei kykene määräajassa hakemaan muutosta, hänellä on mahdollisuus pyytää käräjäoikeudelta kirjallisella hakemuksella uuden määräajan asettamista. Uutta määräaikaa on kuitenkin haettava ennen alkuperäisen määräajan päättymistä.

Valituskirjelmään tulee sisällyttää:

1) Käräjäoikeuden ratkaisu, johon haetaan muutosta;

2) miltä kohdin ratkaisuun haetaan muutosta;

3) mitä muutoksia ratkaisuun tulisi tehdä;

4) perusteet, joilla muutosta vaaditaan;

4a) perusteet jatkokäsittelyluvan myöntämiselle;

5) todisteet, joihin valittaja haluaa nojautua;

6) mahdollinen pyyntö pääkäsittelyn toimittamisesta hovioikeudessa.

Valituskirjelmään tulee lisäksi liittää sellaiset asiakirjat, joihin valittaja muutoksenhaussaan vetoaa ja joita ei ole esitetty käräjäoikeudessa. Hovioikeus voi pyytää täydennystä valituskirjelmään, jos siinä ei ole esimerkiksi perusteltu, minkä takia valitukselle tuli myöntää hovioikeuden jatkokäsittelylupa, tai se on muuten puutteellinen. Hovioikeus edellyttää nykyään jatkokäsittelylupaa asian tutkimiseksi kaikissa hakemus- ja riita-asioissa sekä suuressa osassa rikosasioita. Ainoastaan sellaisissa rikosasioissa, joissa vastaaja on tuomittu kahdeksaa kuukautta ankarampaan vankeusrangaistukseen, ja valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai rangaistusta, jatkokäsittelylupaa ei tarvita.

Käräjäoikeus toimittaa sen kansliaan tuodut valituskirjelmät viipymättä hovioikeuteen, jossa asia otetaan valmisteluun. Mikäli valituskirjelmä on toimitettu määräajassa erehdyksessä suoraan hovioikeuteen, eikä käräjäoikeuteen, ei valitusta tämän vuoksi jätetä tutkimatta. Kirjelmä tulee lähettää hovioikeudesta viipymättä käräjäoikeuden kansliaan.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Valituskirjelmän sisältöön on tärkeää kiinnittää huomiota, sillä se ohjaa merkittävästi muutoksenhakua hovioikeudessa, erityisesti asian valmisteluvaiheessa.

- Valituskirjelmän laatimisessa kannattaa tarvittaessa pyytää neuvoa lakimieheltä.

Varoitukset

- Ei ole valittajan edun mukaista laatia mahdollisimman laajaa valituskirjelmää, sillä vaarana on, että valituksen kannalta olennaisimmat seikat jäävät tällöin epäselviksi. Valituksen laatimisessa on syytä keskittyä olennaiseen.

- Muutoksenhaussa on aina tärkeää huomioida sille säädetyt määräajat, joiden jälkeen valitusta ei lähtökohtaisesti ole enää mahdollista tehdä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]