Minilex - Lakipuhelin

Valitus käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alimpana oikeusasteena toimii pääsääntöisesti käräjäoikeus. Muutoksenhakutuomioistuimia ovat hovioikeus ja korkein oikeus. Muutoksenhakutuomioistuimet eivät ryhdy omasta aloitteestaan käsittelemään asioita, joista alempi tuomioistuin on antanut ratkaisun. Käräjäoikeuden antama ratkaisu tulee lainvoimaiseksi, elleivät asianosaiset itse saata asiaa hovioikeuden tutkittavaksi. Näin ollen asianosaisen oma-aloitteisuus on käräjäoikeuden ratkaisusta valitettaessa tärkeää.

Käräjäoikeuden tulee ilmoittaa ratkaisua antaessaan tai julistaessaan, voiko siihen hakea muutosta. Jos asianosainen haluaa valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta, tulee hänen ensin ilmoittaa tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun. Tyytymättömyys on ilmoitettava viimeistään seitsemäntenä päivänä käräjäoikeuden ratkaisun julistamis- tai antamispäivästä lähtien. Tyytymättömyyden ilmoituksen voi tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai sen kansliaan. Tyytymättömyyden ilmoittamisen voi tehdä vapaamuotoisesti, mutta käräjäoikeudesta on myös mahdollista saada kaavake sitä varten.

Tämän jälkeen asianosaisen on oma-aloitteisesti tehtävä hovioikeudelle osoitettu kirjallinen valitus. Kirjallinen valitus tulee tehdä 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jolloin käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Valituskirjelmä tulee toimittaa viimeistään määräajan päättymispäivänä käräjäoikeuden kansliaan. Käräjäoikeuden tehtävänä on lähettää sinne toimitetut valituskirjelmät hovioikeuteen. Jos valitusta ei olla tehty määräajassa, sitä ei tutkita. Mikäli asianosainen laillisen esteen tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi ei kykene määräajassa hakemaan muutosta, hänellä on mahdollisuus pyytää käräjäoikeudelta kirjallisella hakemuksella uuden määräajan asettamista. Uutta määräaikaa on kuitenkin haettava ennen alkuperäisen määräajan päättymistä.

Valitusasian valmistelu hovioikeudessa alkaa valituskirjelmän saavuttua hovioikeuteen. Hovioikeus voi tarvittaessa kehottaa valittajaa korjaamaan tai täydentämään puutteellista valituskirjelmää. Valmistelun tarkoituksena on selvittää, onko käräjäoikeuden ratkaisua muutettava ja miltä osin. Muutoksenhaun ja valituskirjelmän sisällön yksityiskohdista on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]