Minilex - Lakipuhelin

Valituksen käsittely hovioikeudessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeuden lopulliseen päätökseen ja samassa yhteydessä annettuun muuhun ratkaisuun voi hakea muutosta hovioikeudelta ellei muutoksenhakua ole kielletty. Käräjäoikeuden oikeudenkäynnin aikana tekemään ratkaisuun voi puolestaan hakea muutosta vain, jos se on nimenomaisesti sallittu. Käräjäoikeuden on annettava päätöksensä yhteydessä kirjalliset ohjeet muutoksenhausta hovioikeuteen.

Kun käräjäoikeuden päätöksestä valittavan valituskirjelmä saapuu hovioikeuteen, alkaa asian valmistelu, josta vastaa yksi hovioikeuden jäsen. Valittajaa voidaan kehottaa täydentämään valitustaan määräajassa, jos se huomataan puutteelliseksi. Valittajan vastapuolelta pyydetään myös vastaus valitukseen ja se on annettava määräajassa.

Valmistellessaan asiaa hovioikeus selvittää muun muassa onko asiassa syytä toimittaa pääkäsittely, onko riita-asiassa edellytyksiä sovinnolle, onko asianosaisia kuultava henkilökohtaisesti ja keitä todistelutarkoituksessa kuultavia pääkäsittelyssä kuullaan. Lisäksi hovioikeuden valmistelussa päätetään mahdollisten asiantuntijalausuntojen hankkimisista, katselmuksesta ja kirjallisten todisteiden esittämisestä. Hovioikeus voi myös pyytää asianosaisilta lausuman tai lausumia jostakin kysymyksestä.

Asiaa käsitellään hovioikeudessa vain niiltä osin kuin valituksessa ja mahdollisessa vastavalituksessa on vedottu. Hovioikeudessa koko asiaa ei käsitellä uudelleen vaan tutkittavana on se, miten käräjäoikeuden ratkaisua olisi muutettava. Jos hovioikeus katsoo, ettei asiassa tarvitse toimittaa pääkäsittelyä, se ratkaistaan kirjallisen aineiston perusteella.

Jos pääkäsittely toimitetaan valittaja kutsutaan hovioikeuden pääkäsittelyyn sillä uhalla, että hänen poissa ollessaan valitus jätetään sillensä. Jos valittajalla kuitenkin oli laillinen syy poissaoloon eikä hän pysty ilmoittamaan sitä ajoissa, hän voi vielä saada asiansa uudelleen käsiteltäväksi.

Jos asian käsittely edellyttää, että myös vastapuoli on paikalla, hänet kutsutaan pääkäsittelyyn sakon uhalla. Ellei vastapuolen kuuleminen ole tarpeellista poissaolon uhka on, että asia voidaan ratkaista ilman hänen läsnäoloaan. Kun vastapuolen läsnäoloa edellytetään asian ratkaisemiseksi eikä hän saavu paikalle, hänet voidaan myös määrätä tuotavaksi istuntoon.

Myös esimerkiksi todistaja tai muu kuultava voidaan kutsua pääkäsittelyyn sakon uhalla. Ellei asianosainen uhasta huolimatta saavu käsittelyyn, tuotavaksi määrättyä henkilöä ei tavata tai kutsua pääkäsittelyyn ei ole saatu toimitetuksi voidaan silloin, asia ratkaista poissaolosta huolimatta, jos siihen on syytä.

Pääkäsittelyistunto etenee niin, että aluksi selostetaan käräjäoikeuden ratkaisu ja se, mihin valmistelussa on päädytty. Seuraavaksi valittajan ja hänen vastapuolensa on perusteltava kantansa, minkä jälkeen tuomioistuin ottaa vastaan todistelun. Lopuksi valittaja ja hänen vastapuolensa esittävät loppulausuntonsa.

Asian käsittely hovioikeudessa eroaa lähtökohdiltaan käräjäoikeuskäsittelystä ja oleellista on esimerkiksi esittää kaikki tarvittavat seikat jo valituksessa. Tästä syystä jo suunnitellessa valitusta hovioikeuteen on usein syytä kääntyä asiantuntijan puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]