Minilex - Lakipuhelin

Valittamisen myöhästyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli asianosainen on tyytymätön tuomioistuimen päätökseen, hän voi hakea ratkaisuun muutosta. Muutoksenhaulle on asetettu tiukat määräajat, joiden puitteissa muutosta alemman oikeusasteen ratkaisuun tulee hakea. Valituksen myöhästymisestä seuraa sen tutkimatta jättäminen. Tämän vuoksi asianosaisen oma-aloitteisuus ja aktiivisuus on muutoksenhaussa tärkeää.

Jos asianosainen haluaa valittaa käräjäoikeuden antamasta ratkaisusta, hänen tulee ensin ilmoittaa tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun. Tyytymättömyyden ilmoittamisen tarkoituksena on nopeasti saada tieto siitä, tuleeko käräjäoikeuden ratkaisu lainvoimaiseksi. Tyytymättömyys on ilmoitettava viimeistään seitsemäntenä päivänä käräjäoikeuden ratkaisun julistamis- tai antamispäivästä lukien. Tyytymättömyyden ilmoittamisen määräaika on siis seitsemän päivää. Mikäli asianosainen ei ilmoita tyytymättömyyttään määräajassa, käräjäoikeuden ratkaisu saa lainvoiman, minkä jälkeen tuomiosta ei voi valittaa.

Tyytymättömyyden ilmoittamisen jälkeen asianosaisen on tehtävä hovioikeudelle osoitettu kirjallinen valitus. Valitus täytyy tehdä 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jona käräjäoikeuden ratkaisu annettiin. Asianosaisen on toimitettava valituskirjelmä käräjäoikeuden kansliaan viimeistään määräajan päättymispäivänä ennen virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai vastaava tai arkilauantai, valituskirjelmän sekä tyytymättömyyden ilmoittamisen saa toimittaa vielä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Jos valitus myöhästyy, sitä ei tutkita. Mikäli asianosainen laillisen esteen tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi ei kykene noudattamaan määräaikaa hakiessaan muutosta, hänellä on mahdollisuus pyytää käräjäoikeudelta kirjallisella hakemuksella uuden määräajan asettamista. Uutta määräaikaa on kuitenkin haettava ennen alkuperäisen määräajan päättymistä.

Kun hovioikeus on antanut asiasta ratkaisun, voi siitä valittaa korkeimpaan oikeuteen. Hovioikeuden päätökseen ei tarvitse ilmaista tyytymättömyyttä, mutta korkeimmalta oikeudelta on saatava valituslupa. Valitusluvan pyytämiselle ja valituksen tekemiselle on annettu aikaa 60 päivää siitä päivästä, jona hovioikeuden ratkaisu annettiin. Kirjelmä tulee toimittaa asian ratkaisseen hovioikeuden kirjaamoon, josta hovioikeus toimittaa sen korkeimpaan oikeuteen. Hakemus jätetään tutkimatta, mikäli sitä ei toimiteta määräajassa tai sitä ei ole tehty kirjallisessa muodossa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]