Minilex - Lakipuhelin

Välityspalkkio kiinteistönvälityksessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Välitysliikkeellä on oikeus välityspalkkioon silloin, kun kauppasopimus syntyy. Jos kauppaa ei synny, välityspalkkiota ei lähtökohtaisesti voi laskuttaa, mutta toimeksiantosopimuksessa voidaan kuitenkin sopia tästä toisin. Tavallisesti välityspalkkio maksetaan sopimuksen mukaan kaupantekotilaisuudessa, mutta muunlainen maksuaika on myös mahdollinen.

Välityspalkkio voidaan periä vain toimeksiantajalta eli yleensä kiinteistön myyjältä tai ostajalta. Jos välityskohdetta koskevan sopimuksen osapuolet ovat puolin ja toisin välitysliikkeen toimeksiantajina, välitysliike saa periä vain yhtä välityspalkkiota vastaavan määrän. Välityspalkkion on oltava kohtuullinen ottaen huomioon välitystehtävän laatu, suoritettu työmäärä, välitystehtävän taloudellisesti tarkoituksenmukainen suoritustapa ja muut seikat. Tavallisin välityspalkkion laskutusperuste on suhteellinen osuus kaupan kohteen velattomasta kauppahinnasta, mutta kiinteät palkkiot ovat myös melko yleisiä.

Yleisesti käytetyn sopimusehdon mukaan välitysliikkeellä on normaali palkkio-oikeus myös silloin, kun toimeksiantaja kieltäytyy solmimasta kauppaa välityssopimuksessa sovituilla ehdoilla. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, kun välitysliike on saanut pyydetyn hinnan mukaisen tarjouksen, mutta omistaja ei jostain syystä halua tehdä kauppaa. Tällaisessa tilanteessa välityspalkkio saadaan laskuttaa, jos siitä on sovittu toimeksiantosopimuksessa. Lisäksi välitysliikkeillä on tavallisesti oikeus palkkioon silloin, kun tarjouksen tekijä kieltäytyy tekemästä kauppaa tarjouksen tultua hyväksytyksi. Tällöin välityspalkkio saa kuitenkin olla enintään puolet sovitun käsirahan määrästä. Välitysliike ei saa laskuttaa enempää kuin mitä toimeksiantosopimuksessa on sovittu välityspalkkiosta.

Välitysliikkeellä ei ole oikeutta välityspalkkioon sopimuksesta, joka on päätetty välitysliikkeen tai sen palveluksessa olevan takia. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi sellainen, että joku välitysliikkeen työntekijä ostaa välitettävän kiinteistön. Toimeksiantosopimukseen ei saa ottaa ehtoa, jonka mukaan välitysliikkeellä olisi oikeus saada palkkiona toimeksiantosopimuksessa mainitun välityskohteen myyntihinnan ylittävä kauppahinnan osa tai määrätty osuus siitä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]