Minilex - Lakipuhelin

Ulosotto ja kiinteistö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ulosmittauksella pyritään varmistamaan perittäväksi tulleen saatavan maksaminen. Velallisen tuloja ja omaisuutta ulosmitataan siis niin paljon, että ulosotossa oleva velka tulee maksetuksi. Kaikki omaisuus- ja varallisuuslajit ovat lähtökohtaisesti ulosmittauskelpoisia. Tavallisimmin ulosmittaus kohdistuu velallisen palkkaan, eläkkeeseen tai muuhun toistuvaistuloon. Ulosmitata voidaan kuitenkin myös irtainta tai kiinteää omaisuutta.

Ulosmitattavaa kiinteää omaisuutta ovat tilat ja tontit. Ulosmitata voidaan kuitenkin myös kiinteistön määräosa ja määräala sekä maanvuokraoikeus tai muu käyttöoikeus, joka voidaan kiinnittää. Ulosmittauksen piiriin kuuluu kaikki se, mikä kiinteistöön kuuluu sen ainesosana ja tarpeistona. Näin ollen ulosmittaus kohdistuu myös esimerkiksi kiinteistöllä oleviin rakennuksiin, metsään tai maapohjaan kuuluvaan substanssiin (esimerkiksi multa, turve ja sora).

Velallinen voi omistaa kiinteistön yhdessä toisen henkilön tai toisten henkilöiden kanssa. Yhteisesti omistettu kiinteistö voidaan tietyin edellytyksin ulosmitata kokonaan. Ennen kiinteistön myyntiä varataan kuitenkin yhteisomistajalle tilaisuus lunastaa velallisomistajan osuus. Jos yhteisomistaja ei lunasta velallisen osuutta, voidaan yhdessä omistettu kiinteistö myydä ulosottomenettelyssä, jolloin jokainen yhteisomistaja saa omaa osuuttaan vastaavan määrän myyntihinnasta.

Velallista suojataan ulosottomenettelyssä ulosmittausjärjestystä koskevilla säännöksillä. Ensiksi ulosmitataan raha tai rahasaatava taikka palkka, eläke tai muu toistuvaistulo. Sen jälkeen ulosmitataan irtainta omaisuutta. Kiinteistöt ovat järjestyksessä kolmannella sijalla. Viimeisellä sijalla on velallisen vakituinen asunto ja omaisuus, jota velallinen tarvitsee elinkeinoaan varten. Velallisella on kuitenkin joissain tapauksissa oikeus vaikuttaa ulosmittauskohteen valintaan osoittamalla tietty omaisuus ulosmitattavaksi.

Jos velallisen kiinteistö ulosmitataan, ei velallinen saa ulosmittauksen jälkeen myydä tai pantata kiinteistöä. Lisäksi velallisen on hoidettava omaisuuttaan hyvin, eli esimerkiksi metsää ei saa kaataa yli kotitarpeen. Ulosmitattu kiinteistö myydään, jos velallinen ei vieläkään maksa tai pysty maksamaan velkojaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]