Minilex - Lakipuhelin

Työsuojelun valvontaa harjoittavat viranomaiset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työturvallisuusvelvoitteiden noudattamiseksi on asetettu eri tahoja, jotka valvovat ja ohjaavat työn turvalliseen suorittamiseen. Työsuojelun toteuttamiseksi työsuojeluviranomaiset voivat tehdä tarkastuksia työpaikalla, jolloin heidän on annettava tarkastuskertomus työnantajalle. Työsuojelutarkastuksia on tehtävä niin usein ja niin tehokkaasti kuin valvonnan vaikuttavuuden kannalta on tarpeellista. Työsuojeluviranomaisen tulee valvontaa toteuttaessaan edistää työnantajan ja työntekijöiden välistä yhteistoimintaa. Työpaikkoja, joissa on olennaisia hengen tai terveyden menettämisen vaaroja, on valvottava erityisen tehokkaasti. Tarkastuksia on tehtävä tarvittaessa kaikkina vuorokauden aikoina, joina työtä tehdään.

Tarkastus tai muu asian selvittämiseksi tarpeellinen valvontatoimenpide on tehtävä viivytyksettä, jos työsuojeluviranomaiselle on tehty ilmoitus siitä, että työpaikalla epäillään rikotun säännöstä, jonka noudattamista työsuojeluviranomainen valvoo tai milloin työnantaja, työsuojeluvaltuutettu tai työsuojelutoimikunta tai sitä vastaava yhteistoimintaelin sitä pyytää, jos pyynnössä tai ilmoituksessa esitetyt seikat antavat siihen aihetta. Työsuojeluviranomaisella on myös oikeus saada eräitä verotus- ja eläkevakuutustietoja. Tähän tiedonsaantioikeuteen voit tutustua tarkemmin juristiemme kanssa.

Tarvittaessa tarkastajat voivat antaa työnantajalle myös kehotuksia työsuojelutoimenpiteiksi, ja jos työnantaja ei näitä noudata, asia siirretään työsuojeluviranomaiselle, jolla tarkoitetaan aluehallintovirastoa sekä sosiaali- ja terveysministeriötä. Työsuojeluviranomainen voi kehotuksen tehosteeksi asettaa uhkasakon tai työn teettämis- taikka keskeytysuhan.

Työpaikalla itsessään on myös työsuojelua valvovia henkilöitä, sillä työpaikalla, jossa on töissä säännöllisesti vähintään kymmenen henkilöä, on valittava työsuojeluvaltuutettu. Työsuojeluvaltuutettu valitaan kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan ja lisäksi valitaan kaksi varavaltuutettua. Työsuojeluvaltuutetulle on lisäksi järjestettävä koulutus, joka mahdollistaa valtuutettuna toimimisen. Työsuojeluvaltuutettu voi esimerkiksi keskeyttää vaarallisen työn, kunnes vaarantava tekijä on saatu poistetuksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]