Minilex - Lakipuhelin

Työrikokset: Työsopimuslakirikkomus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimuslakirikkomukseksi luetaan rikkomukset, joista on säännelty työsopimuslaissa. Koska vankeusrangaistusuhan alaisista työrikoksista säädellään rikoslaissa, voidaan siten työsopimuslakirikkomuksista tuomita enintään sakkorangaistus. Työsopimuslakirikkomuksesta voidaan tuomita työnantaja tai tämän edustaja, joka on rikkonut eräitä työsopimuslain määräyksiä joko tahallisesti tai huolimattomuudesta. Mikäli epäilet työsopimuslakirikkomusta, on hyvä olla yhteydessä lakimieheen.

Ensinnäkin kuittausoikeuden rajoituksen rikkominen on työsopimuslakirikkomus. Kuittausoikeuden rajoituksella tarkoitetaan työnantajan velvollisuutta olla kuittaamatta työntekijän palkkasaamista vastasaatavalla siitä osuudesta, joka on jätettävä ulosmittaamatta. Työsopimuslakirikkomus on kyseessä myös silloin, jos työnantaja jättää antamatta työntekijälle kirjallisen selvityksen työnteon keskeisistä ehdoista tai muuten rikkoo tätä velvollisuutta.

Työnantaja voi syyllistyä työsopimuslakirikkomukseen myös, jos hän ei noudata velvollisuuksiaan työtodistuksen antamisen suhteen. Työnantaja voikin joutua sakkorangaistukseen esimerkiksi silloin, kun tämä on laittanut työtodistukseen merkinnän työsuhteen päättymissyystä tai arvion työntekijän työtaidoista ilman työntekijän nimenomaista pyyntöä näistä ja kyseinen merkintä on työntekijälle haitallinen. Myös työtodistuksen antamatta jättäminen voi aiheuttaa työnantajalle sakkorangaistuksen. Työnantajalla on velvollisuus antaa työmntekijälle työtodistus sitä pyydettäessä 10 vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Jos työsuhteen päättymisestä on kulunut yli 10 vuotta, työnantaja on velvollinen antamaan työtodistuksen vain, jos siitä ei aiheudu työnanatajalle kohtuutonta hankaluutta. Samoin palkkalaskelman antamatta jättäminen aiheuttaa työsopimuslakirikkomuksen.

Työntekijöiden kokoontumisoikeuden laiminlyönti voi myös aiheuttaa työsopimuslakirikkomuksen. On kuitenkin huomattava, että kokoontuminen ei saa aiheuttaa haittaa työnantajalle ja sen on tapahduttava tauoilla tai työajan ulkopuolella. Työnantaja voi syyllistyä työsopimuslakirikkomukseen myös silloin, jos hän laiminlyö velvollisuuksiaan pitää työsopimuslaki ja työnantajaa sitova yleissitova työehtosopimus työntekijöiden nähtävillä. Nähtävillä pitäminen voi tapahtua esimerkiksi yleisellä ilmoitustaululla tai sähköisessä muodossa internet-sivustoilla, jonne jokaisella työntekijällä on pääsymahdollisuus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]