Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimuksen voimassaoloaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus on voimassa niin kauan kuin osapuolet ovat sopineet tai kunnes se irtisanotaan. Työehtosopimukset voidaan solmia joko tietyn pituiseksi määräajaksi aina kerrallaan, mutta mahdollista on, että ne on solmittu myös toistaiseksi tai sekamuotoisiksi.

Toistaiseksi tai yli neljä vuotta voimassaolevan työehtosopimuksen, sitten kun se on ollut neljä vuotta voimassa, voi irtisanoa päättymään kolmen kuukauden kuluttua, mikäli irtisanomisajasta ei ole toisin sovittu. Irtisanominen on toimitettava kirjallisesti. Työehtosopimus voidaan siten irtisanoa toisen osapuolen toimesta ja mahdollista onkin, että työehtosopimuksissa on sovittu erikseen sopimuksen irtisanomismenettelystä.

Yleisesti työehtosopimusten voimassaoloaika on yhden tai muutaman vuoden, jonka jälkeen neuvotellaan uuden sopimuksen solmimisesta. Työehtosopimuksiin voi sisältyä tarkistuslauseke, jonka perusteella yli vuoden voimassa olevaa työehtosopimusta voidaan tarkistaa vastaamaan nykyistä olotilaa.

Työehtosopimuksen jälkivaikutus

Aina uutta työehtosopimusta ei kyetä neuvottelemaan heti vanhan sopimuskauden päättyessä, jolloin ongelmaksi voi muodostua työsuhteen ehtojen määräytyminen. Käytännössä asia on kuitenkin ratkaistu siten, että työehtosopimuksilla katsotaan olevan tietynlainen jälkivaikutus myös tällaisessa sopimuksettomassa tilassa. Työehtosopimuksen jälkivaikutus tulee kyseeseen, mikäli kyse on työehtosopimuksesta joka on sovittu yli neljä vuotta kestäväksi, sillä neljän vuoden jälkeen se on voimassa niin kuin työehtosopimus, jonka voimassaoloaikaa ei ole ennakolta määrätty. Onkin katsottu, että vanhan työehtosopimuksen määräyksiä sovelletaan, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu. Työrauhavelvollisuus ei kuitenkaan ole vastaavasti voimassa tällaisessa sopimuksettomassa tilassa. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työehtosopimukset ovat voimassa vain rajatun ajan.
  • Voit lukea lisää jälkivaikutuksesta artikkelistamme "Mitä tarkoittaa työehtosopimuksen jäkivaikutus?" ja saadakseksi täydellisen vastauksen kysymykseesi, kääntyä ammattitaitoisten lakimiestemme puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]