Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimuksen solmiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimukset syntyvät työehtosopimusneuvotteluissa, jotka aloitetaan yleensä jo ennen kuin aikaisempi työehtosopimus astuu pois voimasta. Työehtosopimusneuvotteluissa yhdistystä ja työnantajayritystä edustavat neuvottelijoiksi nimetyt henkilöt. Työehtosopimus voidaan solmia ensinnäkin työnantajien yhdistysten ja työntekijäyhdistysten kesken. Toisaalta myös yksittäinen työnantajakin voi olla työehtosopimuksen osapuoli. Työntekijäpuolelta työehtosopimuksen kuitenkin solmii rekisteröity työntekijäin yhdistys. Valtakunnallisten liittojen solmimat työehtosopimukset ovat kuitenkin kaikista merkittävimpiä työehtosopimuksia. 

Neuvottelujen päätteeksi saadaan aikaan uusi työehtosopimus. Työehtosopimukset solmitaan lähtökohtaisesti määräajaksi. Työehtosopimukset voivat olla joko yleissitovia tai normaalisitovia, ja niiden tekemistä määrittelee työehtosopimuslaki. Joskus voi myös tulla kyseeseen tilanne, jolloin neuvottelut eivät tuota tulosta ja päädytään sopimuksettomaan tilaan. Sopimukseton tila mahdollistaa myös työtaistelut ja uusi työehtosopimus yritetään saada aikaan mahdollisimman nopeasti. Jos sopimusta ei saada muutoin aikaan, voidaan käyttää valtakunnansovittelijaa apuna neuvotteluissa. 

Työehtosopimuksen muoto

Työehtosopimus tulee tehdä kirjallisesti. Työehtosopimus voi syntyä myös sillä tavoin, että sen sisältö liitetään sopimusosapuolten neuvotteluissa laadittuun pöytäkirjaan. Työehtosopimus tulee myös allekirjoittaa sopimusosapuolten toimesta. Tämän lisäksi työehtosopimuksen osapuolet laativat yhteisiä soveltamisohjeita. Tällaiset osallisten yhdessä tekemät soveltamisohjeet katsotaan työehtosopimuksen osaksi.

Muut edellytykset

Työehtosopimukseen sidotun työnantajan tulee lisäksi panna työehtosopimus nähtäville sen alaisille työpaikoille. Työehtosopimukseen osallisen työnantajapuolen on lisäksi kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta toimitettava se jäljennöksenä sekä sähköisesti työsuojelusta ja sen valvonnasta vastaavalle ministeriölle.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työehtosopimus on oltava nähtävillä sen alaisilla työpaikoilla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]