Minilex - Lakipuhelin

Työajan yksipuolinen muuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhteen sisällä työnantajalle kuuluu niin sanottu työnjohto-oikeus, toisin sanoen direktio-oikeus. Tähän työnjohto-oikeuteen kuuluu työnantajan valta järjestellä töitä ja työmenetelmiä.  Työnjohto-oikeuden kautta työnantaja voi määrätä siitä, mitä työtehtäviä työntekijä tekee, milloin ja miten nämä tehtävät suoritetaan. Täten työnjohto-oikeuteen sisältyy työnantajan oikeus muuttaa työn tekemisen ajankohtaa tai työaikajärjestelmää.

Työnantajan työnjohto-oikeuteen kuuluu oikeus yksipuolisesti muuttaa työntekijän työaikajärjestelmää. Työsuhteissa noudatettavia työaikajärjestelmiä ovat säännöllisen työajan noudattaminen, jaksotyöaika, liukuva työaika tai paikallisesti sopiminen noudatettavasta työajasta. Työnantajalla on myös oikeus siirtää työntekijän työaikaa yrityksen toiminnan ja työn tekemisen kannalta parempaan ajankohtaan, joka vastaa paremmin työnantajan tarpeita.

Kuitenkaan työantajan valta muuttaa työaikaa ei ole ehdoton. Jos noudatettavasta työaikajärjestelmästä (kuten jaksotyöaika) tai työtunneista (aina 8-16) on nimenomaisesti sovittu, ei tällaista ehtoa voi työnantaja yksipuolisesti muuttaa. Samoin jos työaikajärjestelmä tai työaika on vakiintunut pitkäaikaisen käytännön johdosta, estää tämäkin työajan yksipuolisen muuttamisen. Vakiintumisella tarkoitetaan pitkään jatkunutta käytäntöä, jonka perusteella ehto on tullut päteväksi osaksi työsuhdetta.

Tehtävät työajan muutokset eivät saa olla kohtuuttomia ja muutoksen taustalla tulee olla asiallinen syy, kuten työpaikan työmenetelmien tai tuotannon muuttuminen. Muutettaessa työaikaa tulee ottaa huomioon muutoksen vaikutukset työntekijälle ja työnantajan tarve toteuttaa työajan muutos.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]