Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja toissijaismääräys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti saattaa sisältää perättäisseuraantoa koskevan toissijaismääräyksen. Tällöin testamentilla määrätään omaisuus omistusoikeudella ensin jollekin henkilötaholle ja tämän ensisaajan kuoltua jollekin toiselle henkilölle. Jälkimmäistä henkilöä kutsutaan testamentin toissijaiseksi saajaksi ja häntä koskevaa testamenttimääräystä testamentin toissijaismääräykseksi. Jos testamentti sisältää tällaisen toissijaismääräyksen, on kysymys niin kutsutusta rajoitetusta omistusoikeustestamentista.

Testamentin ensisaaja on testamentatun omaisuuden omistaja. Hän ei kuitenkaan saa samanlaista omistajan asemaa kuin henkilö, jonka hyväksi on tehty testamentti täydellä omistusoikeudella. Hän voi käyttää ja hallita testamentin nojalla saamaansa omaisuutta sekä myydä tai lahjoittaa sen. Testamentin toissijaisella saajalla ei ole ensisaajan eläessä oikeutta puuttua siihen tapaan, jolla tämä hallitsee omaisuutta. Toissijaismääräyksen tärkein merkitys on kuitenkin siinä, että se estää ensisaajaa tekemästä uutta testamenttia testamentin nojalla saamastaan omaisuudesta. Ensisaajan oikeutta tehdä testamentti saamastaan omaisuudesta on siten rajoitettu testamentin toissijaisen saajan hyväksi.

Toissijaismääräys liitetään yleensä aviopuolisoiden keskinäiseen testamenttiin siten, että omaisuus testamentataan ensin leskelle omistusoikeuksin ja tämän kuoltua lapsille. Toissijaismääräys voidaan kuitenkin liittää kaikkiin testamentteihin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]