Minilex - Lakipuhelin

Testamentin tekijän oikeustoimikelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti on henkilön viimeinen tahdonilmaus omaisuuden jaosta kuolemansa jälkeen. Testamentin tekeminen ei edellytä yleistä oikeustoimikelpoisuutta, joten edunvalvoja ei voi laatia testamenttia päämiehensä puolesta testamentin henkilökohtaisen luonteen vuoksi. Testamentin tekijältä edellytetään kuitenkin niin sanottua testamentintekokelpoisuutta. Testamentin todistajat arvioivat tekijän testamentintekokelpoisuuden. Merkityksellistä on, että testamentin tekijä ymmärtää tekemänsä oikeustoimen ja sen merkityksen. Esimerkiksi syvä ja vakava dementia voi aiheuttaa testamentintekokelvottomuuden.

Perilliset eivät voi riitauttaa testamenttia testamentintekijän eläessä. Vasta testamentin tekijän kuoleman jälkeen perilliset voivat testamentin moitekanteella julistaa testamentin pätemättömäksi esimerkiksi sen perusteella, ettei testamentin tekijä ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään tai että testamentin tekemiseen on vaikuttanut henkilön mielisairaus, tylsämielisyys tai muu sieluntoiminnan häiriö. Ratkaisevaa testamentin tulkitsemisen kannalta on testamentin tekijän viimeinen tahto testamentin tekohetkellä, eli esimerkiksi millainen terveydentila tai mielentila testamentin tekijällä on ollut sinä hetkenä, kun testamentti on laadittu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]