Minilex - Lakipuhelin

Tekijänoikeuden rajoitukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ymmärtääkseen mitä tarkoittaa tekijänoikeuden rajoitukset tulee ensin ymmärtää mitä tarkoittaa tekijänoikeus. Tekijänoikeus on lyhykäisyydessään tekijän yksinoikeus määrätä teoksensa käytöstä. Tekijänoikeuden rajoitukset ovat siis rajoituksia tähän tekijän yksinoikeuteen. Tekijänoikeuden rajoitusten tehtävä on muun muassa turvata yhteiskunnallinen sivistys tai jokin muu yhteiskunnallisesti tärkeä asia tai parantaa yleistä käytännöllisyyttä.

 

Ensimmäinen tekijänoikeuden rajoituksista on kappaleiden valmistaminen yksityiseen käyttöön. Lain mukaan jokainen saa valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Seuraava tekijän oikeuden rajoitus turvaa oikeuden valmistaa teoksesta kappaleita opetustoiminnassa tai tieteellisessä tutkimuksessa käytettäviksi. Kappaleita saa valmistaa myös esimerkiksi kirjastoissa paremman säilyvyyden takaamiseksi. Kappaleiden valmistaminen on sallittua myös niiden saattamiseksi esimerkiksi näkövammaiselle sopivaan muotoon.

 

Tekijänoikeuksiin on olemassa myös muita rajoituksia kuin pelkästään valmistamiseen liittyviä rajoituksia. Esimerkiksi julkaistusta taideteoksesta saa ottaa kuvia arvostelevaan tai tieteelliseen esitykseen. Tällainen on esimerkiksi lehdessä julkaistava taidearvostelu. Julkaistuja teoksia saa myös esittää esimerkiksi opetuskäytössä tai uskonnollisessa tapahtumassa. Tällöin saattaa olla kyseessä niin sanottu pakkolisenssi. Pakkolisenssin nojalla tekijänoikeudella suojattua kappaletta voi käyttää tekijänoikeudesta huolimatta. Tekijällä on kuitenkin oikeus korvaukseen tälläisestä käytöstä.

 

Esimerkkitilanne tekijänoikeuden rajoituksesta voisi olla seuraavanlainen. Herra X on ostanut pojalleen A:lle CD-levyn, joka sisältää tekijänoikeudella suojattua musiikkia. A:n kaksoisveli B tulee kuitenkin kateelliseksi tästä levystä. Tämän johdosta Herra X kopioikin B:lle oman version tästä CD-levystä. Näin toimimalla Herra X ei syyllistyisi tekijänoikeusloukkaseen, sillä perheen sisällä pysyvän kopion valmistaminen lasketaan yksityiseksi käytöksi, joka siis on sallittua. Tekijänoikeuksia pohdittaessa voi kuitenkin jokin seikka jäädä hämäräksi ja asiat saattavat muutenkin tuntua haasteellisilta. Tekijänoikeudet ovatkin moniulotteinen oikeudenala ja tahattomien rikkomusten välttämiseksi kannattaakin kysymyksissä kääntyä epäröimättä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]