Minilex - Lakipuhelin

Tappiontasaus luonnollisen henkilön ja elinkeinotoiminnan verotuksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahvistetut tappiot vähennetään seuraavien vuosien tuloista. Tappiot vähennetään samassa  järjestyksessä kuin missä ne ovat syntyneet.

Tappiota voi syntyä ensinnäkin ansiotuloajissa sekä pääomatulolajissa. Ansiotulolajin tappiosta on kyse silloin, kun verovelvollinen saa vähentää ansiotulon hankkimiseen ja säilyttämiseen käytettyjä menoja enemmän, kuin mitä hän saa verovuoden aikana ansiotulona. Pääomatulolajin tappiota vastaavasti syntyy, mikäli pääomatuloista tehtävien vähennysten yhteismäärä on suurempi kuin veronalaisten pääomatulojen yhteismäärä.

Luonnollisen henkilön ansiotulolajin tappio vähennetään valtionverotuksen osalta verovuoden ansiotulosta. Kunnallisverotuksessa tappio vähennetään verovuoden tulosta seuraavan 10 verovuoden aikana. Tappio vähennetään tuloista sitä mukaa kuin näitä tuloja syntyy. Pääomatulolajin tappio vähennetään seuraavan 10 verovuoden pääomatulosta sitä mukaa kuin pääomatuloa syntyy.

Elinkeinotoiminnan tappiolla tarkoitetaan elinkeinotoiminnan tappiollista tulosta ja maatalouden tappiolla maataloustoiminnan tappiollista tulosta.  Elinkeinotoiminnan ja maatalouden verovuoden aikana syntynyt tappio vähennetään elinkeinotoiminnan ja maatalouden tuloksesta seuraavan 10 verovuoden aikana sitä mukaa, kuin tuloa syntyy. Luonnollisen henkilön ja kuolinpesän maatalouden tai elinkeinotoiminnan tappio vähennetään seuraavan 10 verovuoden aikana. Vähennykset tehdään sitä mukaa kuin tuloa syntyy, ellei tappiota ole vaadittu vähennettäväksi tappiovuonna verovelvollisen pääomatuloista. Samoin toimitaan, kun on kyse verotusyhtymän osakkaan maatalouden tappiosta yhtymästä.

Mikäli luonnollisen henkilön tai kuolinpesän elinkeinotoiminnan tai maatalouden tappiota ei voida vähentää elinkeinotoiminnasta, maatalouden tuloksesta tai osuudesta yhtymän maatalouden puhtaista tuloista johtuen toiminnan lopettamisesta, vähennetään vähentämättä jäävät tappiot verovelvollisen pääomatuloista. Tappiot voidaan vähentää pääomatuloista tappiovuotta seuraavien 10 verovuoden aikana. Tämäkin pätee myös verotusyhtymän osakkaan maatalouden tappioon yhtymästä.

Sen varalta, että puolisot lopettavat yhteisen elinkeinotoiminnan tai maatalouden harjoittamisen, on tappion vähentämiseksi oma sääntönsä. Tällöin jaetaan se tappio, joka jää vähentämättä elinkeinotoiminnan tai maatalouden tuloksesta puolisoiden kesken, vähennettäväksi puolisoiden pääomatuloista. Vähennykset tehdään tappiovuotta seuraavien 10 verovuoden aikana. Tässä tapauksessa tappiot jaetaan puolisoiden kesken yhteisen toiminnan lopettamisvuoden olosuhteiden perusteella. Mikäli kuitenkin jompikumpi puoliso tai kumpikin puoliso erikseen välittömästi jatkaa elinkeinotoiminnan tai maatalouden harjoittamista, vähennetään toiminnan tuloksesta hänen osuutensa tappiosta seuraavan 10 verovuoden ajalla, sitä mukaa kuin tuloa syntyy.

Yhteisön, elinkeinoyhtymän sekä yhteisetuuden muun kuin elinkeinotoiminnan ja maatalouden tappio vähennetään muun toiminnan tulosta seuraavan 10 verovuoden aikana sitä mukaa kuin tuloa syntyy. Yhteisön, elinkeinoyhtymän sekä yhteisetuuden tappiolla tarkoitetaan sitä määrää, jolla tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneiden menojen sekä muiden vähennyskelpoisten erien ja vähennyskelpoisten korkojen yhteismäärä on verovuonna ylittänyt veronalaisten tulojen yhteismäärän. Tällaista vuotta kutsutaan tappiovuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]