Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalisen hyväksikäytön merkit lapsessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen kertomus aikuiselle tai outo käytös voi aiheuttaa epäilyksen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mikään yksittäinen oire ei kuitenkaan ole selvä merkki siitä, että lapsi olisi joutunut hyväksikäytön uhriksi. Oire voi kuitenkin antaa aihetta asian tarkempaan selvittämiseen. Oireiden voimakkuus ja laatu riippuvat yleensä uhrin iästä. Suomessa lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva suojaikäraja on 16 vuotta. Suojaikäraja on 18 vuotta jos tekijä on lapsen vanhempi tai muu vanhempaan rinnastettava henkilö joka asuu teon kohteen kanssa samassa taloudessa.

Joskus lapselle jää hyväksikäytöstä selkeitä fyysisiä vammoja. Aina näin ei kuitenkaan tapahdu. Erityisesti perheensisäisissä hyväksikäyttötapauksissa epäily voi olla aiheellinen myös silloin, kun lapsen vanhemmat antavat vammoista vastahakoisesti tietoa tai vähättelevät niitä. Tällainen tilanne voi olla myös silloin, jos lapsen vammaan avun hakemisessa on viivytelty tai apua on haettu useisiin eri vammoihin lyhyen ajan sisällä useista eri paikoista.

Voimakkaat psykosomaattiset oireet, kuten esimerkiksi rajut pelkotilat, voimakas ahdistus ja painajaiset voivat olla merkkejä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Toisaalta tällaiset oireet voivat liittyä myös lapsen normaaliin kehitykseen. Kuitenkin silloin kun oireet ovat rajuja, eivätkä häviä kohtuullisessa ajassa, myös hyväksikäytön mahdollisuus voidaan joutua tutkimaan ja sulkemaan pois.

Käytösoireina hyväksikäytetyllä lapsella voi olla esimerkiksi normaalista poikkeavaa halua keskustella ja käsitellä seksuaaliasioita. Lapsi saattaa olla myös esimerkiksi jatkuvasti masentunut, karttaa aikuisia tai käyttäytyä muutoin epänormaalisti. Seksuaalisen hyväksikäytön merkkejä tulkittaessa täytyy kuitenkin aina huomioida se, että lapsen tai nuoren normaaliin kehitykseen voi liittyä myös epänormaalilta vaikuttavaa käytöstä sisältäviä vaiheita.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön epäilyn selvittämisessä tarvitaan erityisosaamista. Poliisi johtaa esitutkintaa, mutta asian selvittäminen vaatii moniammatillista osaamista. Käytännössä poliisi selvittääkin hyväksikäyttöepäilyksiä aina yhdessä sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]