Minilex - Lakipuhelin

Raiskausrikoksen oikeudenkäynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Raiskaus on virallisen syytteen alainen rikos. Tällaisia rikoksia poliisi voi tutkia ja syyttäjä syyttää niistä, vaikka asianomistaja ei vaatisikaan niistä rangaistusta. Poliisin laatiman esitutkintapöytäkirjan saatuaan syyttäjä päättää, nostaako syytteen, vai jättääkö viemättä asian oikeuteen. Jos syyttäjä päättää jättää syyttämättä, voi raiskauksen uhri nostaa syytteen itse, jos hän on jo esitutkinnassa ilmoittanut vaativansa tekijälle rangaistusta. Mikäli uhri ja tekijä suostuvat, voidaan tapausta sovitella, tämä ei kuitenkaan ole ollut Suomessa kovin yleistä. Sovittelutoimisto ilmoittaa sovittelun lopputuloksesta poliisille ja syyttäjälle. Rikosasia voidaan sovittelusta huolimatta aina käsitellä tuomioistuimessa. Oikeudenkäynnissä asianosaisia ovat asianomistajana olevan uhrin lisäksi syyttäjä ja syytetty. Käräjäoikeus kutsuu tavallisesti kaikki asianosaiset sekä todistajat oikeudenkäyntiin.

Lähtökohtaisesti oikeudenkäynnit ovat julkisia. Raiskaustapauksissa uhrin tiedot voidaan salata arkaluontoisen aiheen vuoksi. Uhrin vaatimuksesta tiedot kuitenkin voidaan julkistaa. Tekijän henkilöllisyyttä ei lähtökohtaisesti salata, ellei se ole välttämätöntä esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa vanhempi on seksuaalisesti hyväksikäyttänyt omaa lastaan. Tällöin tarkoituksena on suojata uhrin yksityisyyttä ja välttää hänelle lisäkärsimyksen tuottamista.

Alle 15-vuotiaan raiskauksen uhrin todistus tulisi aina videoida, jotta hän ei joudu kohtaamaan tekijää uudelleen. 15-17 vuotiaiden uhrien kuuleminen voidaan niin ikään tehdä videotallenteella, mikäli se on tarpeen ottaen teon laatu ja uhrin olosuhteet. Täysi-ikäisen raiskauksen uhrin tulisi lähtökohtaisesti saapua oikeuteen todistamaan videoinnin sijaan, ellei siitä ole hänelle terveydellistä haittaa. Terveydellisestä haitasta saatetaan vaatia myös lääkärin kanta.

Mikäli uhri pelkää ja ei kykene kohtaamaan tekijää kasvotusten, hän voi mahdollisesti todistaa sermin takaa ja ottaa todistamaan mukaan esimerkiksi tukihenkilön. Syyttäjän vireille nostamista rikosoikeudenkäynneistä ei koidu uhreille kuluja. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]