Minilex - Lakipuhelin

Perinnöstä luopuminen toisen hyväksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä luopuminen tarkoittaa perinnönsaajan yksipuolista oikeustoimea, jossa hän päättää luopua asemastaan perillisenä, vetäytyä perimysjärjestyksestä ja siten siirtää hänelle tulevan perinnön häneen sijaan tuleville perillisille. Perinnöstä luopuminen toisen hyväksi on tapa vaikuttaa perinnön siirtymiseen ja harjoittaa verosuunnittelua.

Perinnöstä ei voi luopua kenenkään nimetyn henkilön hyväksi, vaan luopumisen seurauksena perintö määräytyy kuten luopuja olisi kuollut ennen perittävää, eli toisin sanoen perintö menee sijaantuloperillisille. Siinä tapauksessa että luopujalla on lapsia ja nämä ovat myös perittävän perillisiä, menee perintö heille ja nimenomaan kaikille lapsille, koska perinnöstä luopuja ei saa määrätä, kenelle hän tahtoo perinnön menevän. Lisäksi sen on koskettava koko perintöä eikä luopuja saa esittää määräyksiä koskien perinnönjakoa. Perinnöstä luopumisen tulee olla siten ehdoton.

Verotuksellisesti perinnöstä luopuminen on järkevää toisen hyväksi, koska silloin perintöveron maksussa voidaan hypätä yhden sukupolven yli ja siirtää perintö suoraan omille rintaperillisille. Jos perinnöstä luopujan katsotaan ensin ryhtyneen perintöön, esimerkiksi ottaneen vastaan jäämistöomaisuutta, jonka jälkeen hän luopuu siitä jonkun hyväksi, katsotaan luopuminen lahjaksi. Silloin luopujan maksettavaksi tulee perintövero ja saajan maksettavaksi lahjavero, eli verotus on samasta omaisuudesta kaksinkertainen. Jos perinnöstä luopuva määrää näin tietyn henkilön, jolle haluaa perinnön menevän, kyseessä voidaan sanoa olevan tehoton perinnöstä luopuminen tai perintöosuuden luovuttaminen, joka aiheuttaa vastikkeettomana luovutuksena lahjaveron ja vastikkeellisena luovutuksena, esimerkiksi kauppana, mahdollisesti varainsiirtoveron, jos kohteena on kiinteistö tai arvopaperi.

Katso tarkemmin perinnöstä luopumisen tavoista ennen perittävän kuolemaa ja tämän kuoleman jälkeen Minilexin muista artikkeleista. Lakimiestä kannattaa konsultoida, sillä toteuttamalla perintöjärjestelyt optimaalisella tavalla voi säästö perintöverossa olla suuri.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]