Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako lapseton pariskunta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaisesti perinnönjättäjän jälkeen lähinnä perintöön ovat oikeutettuja hänen rintaperillisensä, eli biologiset ja useimmissa tapauksissa adoptoidut lapset. Lapsettoman pariskunnan ollessa kyseessä kuitenkin hänen leskensä on lähinnä oikeutettu perintöön. Lesken perintöoikeus riippuu tällöin siitä, onko ensiksi kuollut puoliso tehnyt omaisuudestaan testamenttia ja onko tällä toissijaisia perillisiä elossa. Toissijaisia perillisiä ovat kuolleen puolison vanhemmat, sisarukset ja näiden jälkeläiset.

Jos ensiksi kuolleella puolisolla ei ole toissijaisia perillisiä, hänen leskensä saa perinnönjaossa rajoittamattoman omistusoikeuden häneltä jääneeseen omaisuuteen. Leski saa tällöin käyttää omaisuutta eläessään tahtomallaan tavalla, ja määrätä siitä myös testamentilla. On myös mahdollista, että pariskunta tekee keskinäisen testamentin, jossa leskelle myönnetään täysi omistusoikeus omaisuuteen ensiksi kuolleen puolison jälkeen. Tällöin ei ole merkitystä sillä, onko toissijaisia perillisiä elossa vai ei. Leski voi myös tällöin määrätä perimästään omaisuudesta rajoituksetta.

Jos ensiksi kuollut puoliso ei ole tehnyt omaisuudestaan testamenttia, ja hänellä on toissijaisia perillisiä elossa, lesken omistusoikeus omaisuuteen on rajoitetumpi. Hän voi käyttää perimäänsä omaisuutta, mutta ei määrätä siitä testamentilla. Toissijaisilla perillisillä on lesken kuoleman jälkeen nimittäin oikeus saada osalleen ensiksi kuolleen puolison jättämä perintöosuus. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että joku heistä on lesken kuollessa elossa. Lesken on perimästään omaisuudesta määrätessään otettava asianmukaisesti huomioon myös toissijaisten perillisten oikeudet.

Kun lapsettoman pariskunnan toinen puoliso kuolee, lesken oikeus riippuu siten siitä, onko ensiksi kuollut puoliso tehnyt testamenttia omaisuudestaan vaiko ei, ja onko tällä muita perillisiä elossa. On tavallista, että puolisot laativat keskenään testamentin, jolla voidaan taata leskelle hallinta- tai omistusoikeus omaisuuteen ensiksi kuolleen puolison jälkeen. Testamentilla on myös mahdollista määrätä siitä, kenelle omaisuus on menevä lesken kuoltua. Vain rintaperillisillä on testamentista huolimatta oikeus vaatia lakiosaansa perinnönjaossa, joten muiden perillisten oikeus perintöön voi väistyä testamenttimääräysten johdosta. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]